FestivalFestivalul APLEC Internacional vine în România între 8-10 august, pentru a le prezenta românilor tradiţii din nord-estul Spaniei, mai bine zis din provincia Catalonia. Festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii din Timişoara.

În prima zi vizitatorii vor putea învăţa cum să joace hore catalane şi dansuri cu bastoane specifice spaniolilor. Apoi vor urma două spectacole de construcţii umane. Principalul eveniment însă este spectacolul de dans „Cerul şi Marea în Catalonia”, care va avea loc în Piaţa Victoriei şi va începe la ora 19:00. Spectacolul va fi adus în faţa românilor de nu mai puţin de 22 de grupuri de artişti spanioli şi este doar prima parte a unei trilogii de dans şi artificii.

Sâmbătă, 9 august, vor fi organizate ateliere de dans, scrabble şi construcţii umane. La ora 17:30, tot în Piaţa Victoria, va avea loc o paradă la care vor participa toate grupurile prezente la festival. Aceasta va fi urmată de partea a doua a spectacolului de dans, „Pământul şi Focul.”

În ultima zi a festivalului vor continua atelierele multiculturale, dar şi spectacolele de dans tradiţional şi turnuri umane. Grupurile Volta al Mon şi Jovenivola d’Agramunt vor susţine un concert de muzică din Catalonia în Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul din Timişoara, la ora 18:00. Festivalul se va încheia cu ultimul spectacol de dans, „Nebunia Elementelor”, desfăşurat între orele 20:45-23:00 în Piaţa Victoriei.

La festival vor participa în jur de 500 de artişti din Spania, iar organizatorii aşteaptă mulţi mai mulţi turişti atât din ţară cât şi din străinătate, dat fiind că evenimentul a fost promovat şi pe plan internaţional. Printre invitaţi vor fi şi miniştri ai guvernului din Catalonia, precum şi înalţi funcţionari ai Primăriei din Barcelona.

În anii precedenţi, APLEC Internacional a avut loc în Amsterdam, Copenhaga, Manchester, Paris, Lisabona, Verona şi alte oraşe cu renume din Europa. Ediţia de anul acesta este cea cu numărul 27, dar este prima organizată în estul Europei. „Alegerea Timişoarei se datorează avantajelor oferite de infrastructura culturală, a sălilor de spectacol, scenelor în aer liber, capacităţile organizatorice şi apanajul la cultura altor ţări şi la interculturalitate,” declară Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Catalonia este o provincie autonomă a Spaniei, motiv pentru care atât limba cât şi obiceiurile sale diferă de restul ţării iberice. Este cunoscută pentru faimosul oraş Barcelona, al doilea cel mai mare oraş spaniol, care se află în estul provinciei, pe malul Mării Mediterane.

Daiana Dămăcuş

Recomandările redacției