donareArădenii sunt aşteptaţi, luni şi marţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad să doneze sânge în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă”.
Acţiunea este programată între orele 8.30-11.30, iar în cadrul proiectului se va  realize şi difuza un spot TV pentru promovarea donării de sânge neremunerate şi organizarea de sesiuni speciale (caravane mobile) în cadrul cărora publicul larg să poată dona sânge fără a primi recompense materiale.
„Colectarea de sânge de la donatori voluntari, neremuneraţi, repre­zintă piatra de temelie a oricărui sistem transfuzional care îşi pro­pune să asigure în condiţii de siguranţă cantitatea de sânge şi pre­parate sanguine necesară spitalelor”, explică organizatorii.
Pentru a putea deveni donator de sânge și pentru a avea un proces sigur, din punct de vedere transfuzional, atât pentru donator cât și pentru pacient, o persoană trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate 50-100 kg femeile și 60-100 kg bărbații, trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice şi chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie, bruce­loză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii.
De asemenea femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.
Înainte de donare se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent (legume, fructe dar fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare o oră.
În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea orga­nismului crește, riscul de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.
Până în prezent, în cadrul programului „O şansă pentru viaţă” au fost recoltaţi mai mult de 50.000 de litri de sânge care au salvat peste 150.000 de vieţi omeneşti, a fost realizat un studiu național privind „Motivația și comportamentul donatorilor tineri”, o campa­nie națională de informare și con­știen­tizare privind importanța donării de sânge şi o campanie națională de informare a medicilor de familie despre donarea de sânge.
 (Ş.M.)

Recomandările redacției