Luna septembrie a readus în atenția polițiștilor locali arădeni din cadrul Biroului Protecția Mediului două direcții de acțiune: soluționarea sesizărilor privind prezența buruienii ambrozia și verificarea modului de întreținere a spațiilor verzi/terenurilor din oraș (inclusiv cele afectate de deversarea ilegală a deșeurilor).

În ceea ce privește provocarea periodică reprezentată de proliferarea ambroziei, marea majoritate a celor 37 de sesizări au fost soluționate amiabil, prin conformarea persoanelor fizice și juridice somate și eliberarea terenurilor de buruiana respectivă (în prezent, mai sunt în lucru doar 3 astfel de situații confirmate).

În cazul contravențiilor privind folosirea neautorizată a terenurilor cu spații verzi, prevăzute de Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, a fost necesară întocmirea a 25 procese verbale, cele mai multe pentru parcarea autoturismelor în astfel de zone și deținerea de terenuri și curți cu vizibilitate directă spre domeniul public care prezentau un aspect general neîngrijit sau insalubru. În aceste situații, nu atât amenzile care, cumulativ, depășesc 19.000 de lei, reprezintă principalul rezultat al verificărilor, ci îndeplinirea măsurii complementare de readucere a terenului la o stare corespunzătoare.

Un aspect îmbucurător constatat rezidă în răspunsul pozitiv și tot mai frecvent pe care arădenii îl oferă solicitării transmise de Direcția Generală Poliția Locală de a furniza fișiere multimedia pe baza cărora se poate realiza identificarea și tragerea la răspundere a contravenienților. Astfel, în această săptămână, încă un proprietar de teren afectat de deversările ilegale de deșeuri din construcții a pus la dispoziția polițiștilor locali o filmare ce a permis identificarea făptuitorului. Respectivul, pe lângă amenda de 3000 de lei prevăzută de Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a fost obligat să degajeze întreaga zonă și să procedeze la depozitarea gunoiului în locuri special amenajate.

Recomandările redacției