Arădenii vor avea un cip în locul cărții de identitate

0
1392

Începând cu luna august a acestui an, arădenii vor deține o carte de identitate în format electronic, de dimensiunea unui cip, mai exact o lungime de 105 milimetri, o lățime de 74 milimetri, respectiv o grosime de 0,7 milimetri, fără de care nu vor putea ieși din țară.

Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată.

Unii dintre români au suspiciuni cu privire la această modernizare, care va aduce cartea de identitate la dimensiunile unui cip: „Eu nu sunt de acord, astea-s deja figuri inutile!”, declară o arădeancă.

Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică, cât și aprobarea normelor metodologice de aplicare unitară, privind evidența, domiciliulul, precum și stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil.

 Datele care vor fi stocate pe cip: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;

Un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de MAI;

Un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de MAI şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

Arădenii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate începând cu vârsta de 12 ani, documente prevăzute cu un CIP pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente digitale și cu care se pot autentifica în Platforma informatică din asigurările de sănătate.

„Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare și de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate românești atât în ceea ce privește dimensiunea acestora, cât și privitor la datele personale”, declară Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.