Arădenii vor plăti mai mult pentru PET-uri: suma va fi recuperată la returnarea recipientelor goale în magazin

1
429

PET-urile din plastic, sticlă și aluminiu, care au fost cumpărate de arădeni, vor trebui returnate înapoi. 

Totuși, termenul limită pentru aplicarea sistemului este aprilie 2022, iar proiectul de hotărâre de Guvern privind sistemul de garanție-returnare a ambalajelor este încă în dezbatere publică. 

Astfel, taxa pe ambalajele produselor cumpărate din magazin ar putea să intre în legislația din România de la finalul acestui an sau de la începutul anului viitor. 

Prin acest sistem, costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare. 

Adică un client care cumpără orice produs ambalat în sticle PET, de sticlă sau aluminiu ori pungi din plastic va plăti în plus la casă 50 de bani pe fiecare și va putea să-și recupereze aceste sume în momentul în care aduce ambalajele înapoi în magazin. Acestea vor fi reciclate în automate ce vor fi amplasate în supermarketuri și centre comerciale. 

Se va implementa un sistem prin care reciclarea PET-urilor, a pungilor, a oricărui tip de ambalaj poluant să fie premiată financiar, iar absența reciclării să-l coste suplimentar pe cumpărător, au explicat reprezentanții Ministerului Mediului, potrivit romania.europalibera.org. 

Pentru a fi încurajată reciclarea, orice magazin de peste 50 de metri pătrați s-ar putea să aibă un punct de colectare și selectare a deșeurilor plastice sau de orice alt tip care poluează.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.