Arădenii vor putea, totuși, să cumpere miei direct de la fermă

0
265

Sacrificarea mieilor și vânzarea lor direct din fermă a fost autorizată, deja al doilea an consecutiv. 

Oierii au posibilitatea de a solicita individual această autorizare, prin intermediul unei cereri. Eventual, cererile fermierilor vor fi analizate la nivel local și aprobate, mai ales dacă exploatația se află într-o zonă cu restricții de circulație, din cauza pandemiei. 

Astfel, mieii de Paște pot fi sacrificați în fermă, în acest an, numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și numai dacă primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar. 

Pentru ca sacrificările să fie permise în ferme, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu, care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse și condițiile de protecție și bunăstare a animalelor. 

Celelalte două moduri prin care mai pot fi sacrificați mieii sunt prin realizarea sacrificărilor în unitățile de abatorizare autorizare sanitar-veterinar și în centrele amenajate și autorizate temporar. 

În România există 135 de abatoare pentru specia de ovine. Sunt și județe care nu au abatoare sau sunt în număr de 4-5. Carcasele rezultate din aceste abatoare sunt expertizate sanitar-veterinar și poartă marca de sănătate ovală. Acestea pot fi comercializate la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, inclusiv în schimburile intracomunitare. 

În schimb, în cazul centrelor amenajate temporar, ștampila va fi rotundă, ceea ce permite dor comercializarea directă către consumator. Tipul de ștampilă indică prin ce modalitate se poate face comercializarea. 

„Dacă este marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict doar consumatorului final, deci clientul ia carcasa acasă și o consumă acasă, deci nu mai poate să vândă în altă parte. Aceasta este ca o derogare și este o măsură pe care am luat-o pentru ca pe această perioadă de două săptămâni să putem să asigurăm această necesitate, pentru că oamenii nu se mai pot deplasa, sunt interdicții de mișcare”, a spus președintele ANSVSA, Robert Chioveanu. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.