În numărul de luni al ziarului nostru vă informam că arădenii care se încălzesc în sistem centralizat riscă să rămână în frig, dacă reprezentanții Primăriei și cei ai C-Gaz Energie, nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la plata în avans a sumei de 8,5 milioane de lei. De altfel, furnizorul de gaze a dat și două ultimatumuri, unul care ar fi expirat duminică dimineața, la ora 6, iar cel de-al doilea, ieri, la ora 15.30. Din fericire, ieri, s-a găsit o soluție, dar nu putem să nu remarcăm că arădenilor care se încălzesc în sistem centralizat le-a trecut, din nou, glonțul pe la ureche.
Primăria a anunțat, în cursul zilei de ieri, că activitatea CET Arad nu se va întrerupe, și pe cale de consecință, clienții centralei nu vor rămâne în frig.
„C-Gaz Energie va furniza în continuare gaze naturale către CET Arad. În cele din urmă s-a identificat o soluţie menită să deblocheze situaţia de la CET. Ea va fi pusă în practică în perioada imediat următoare”, susține primarul Gheorghe Falcă, la scurtă vreme după încheierea întâlnirii care a avut loc la Ministerul Energiei, fără a intra prea mult în detalii. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, reprezentanții instituției, cei ai SC CET Arad şi cei ai SNGN ROMGAZ SA s-au întâlnit, la București, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Energiei Doru Vișan. „Iniţial au fost propuse mai multe soluţii de rezolvare a situaţiei de la CET Arad, convenindu-se asupra celei care putea fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp. Miercuri, 14 februarie (n.r. – astăzi) este o programată o nouă întâlnire, de această data la nivel local între reprezentanţii Primăriei şi cei ai SC CET Arad. Cu această ocazie se va definitiva procedura pentru aplicarea soluţiei identificate la Bucureşti”, se mai arată în comunicat.
Fostul director al CET Arad a tras un semnal de alarmă…
Vă reamintim că în urmă cu trei luni, clienții CET au trecut din nou prin mari emoții. Asta, după ce conducerile celor două CET-uri, CET Arad și CET Hidrocarburi, au anunțat că datoriile cumulate ar putea duce la imposibilitatea furnizării căldurii și apei calde.
Un prim semnal de alarmă a fost tras de Daniel Doble, directorul de atunci al CET Arad, care cerea Guvernului subvenţii direct pentru producătorii în cogenerare. Doble transmitea prin intermediul unui comunicat de presă că se impune modificarea în regim de urgenţă a Legii 325/2006 operațiune care trebuie urmată adoptarea unei strategii energetice naţionale adaptată realităţilor la nivel european şi mondial. „Avem nevoie de o strategie energetică naţională foarte clară. Fără măsuri urgente şi cu reglementările existente în domeniul distribuţiei gazelor şi energiei electrice în România vor dispărea aproape în totalitate centralele electro termice care funcţio- nează pe gaz şi cărbune. Acestea asigura aproximativ 40% din energia electrică pentru ţara noastră. Nu se poate da vina la nesfârşit pe managementul local al CET-urilor. Dacă toate centralele au probleme la nivel naţional, înseamnă că avem o pro- blemă de sistem pe care nu mai putem să o ignorăm. România din punct de vedere a potenţialului hidrografic se află pe locul 26 în Europa şi doar Porţile de Fier 1 şi 2 sunt rentabile, respectiv pot da o cantitate semnificativă în sistemul energetic naţio- nal. Nu avem politici naţionale şi o strategie energetică implementată iar consecinţele se văd în preţurile care cresc şi care se reflectă în industrie, agricultură, servicii. În acest fel, pierdem la capitolul competitivitate. O ţară care prosperă se bazează pe energie ieftină pentru producătorii din industrie, agricultură. Importurile de energie scumpă vor conduce la falimentul multor companii, societăţi comerciale şi vor genera probleme sociale foarte delicate, pentru că populaţia nu va putea suporta costurile pentru asigurarea unui mi- nim de confort – apă, gaze, energie electrică, energie termică. Cred că noi, specialiştii din dome- niu trebuie să tragem un semnal de alarmă şi să cerem Guvernului, Parlamentului să intervină până când nu este prea târziu”, a susținea fostul director al CET Arad.
… iar directorul CET-H i s-a alăturat
O zi mai târziu, și Victor Ciulean, directorul CET Hidrocarburi, s-a alăturat demersului inițiat de Daniel Doble. Într-un comunicat de presă comun, cei doi lasă să se înțeleagă că situația este de-a dreptul dramatică la cele două CET-uri, susținând că municipiul riscă să rămână fără căldură și apă caldă. Singura soluție ar fi, în opinia celor doi, primirea unui ajutor de urgență din partea Guvernului. „Conducerile CET Arad şi CET Hidrocarburi solicită de urgenţă sprijinul Guvernului, într-o situaţie extrem de delicată. Datoriile acumulate au ajuns într-un punct în care este în pericol iminent sistarea activităţii CET, încetarea furnizării căldurii şi apei calde către populaţie şi agenţii economici. În urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, s-a reuşit achiziţionarea unei cantităţi de gaze pentru a asigura funcţionarea până luni inclusiv, la parametri reduşi. Dacă CET nu va primi finanţare imediat, Aradul poate să rămână fără căldură şi apă caldă de săptămâna viitoare”, se arăta în prima parte a comunicatului semnat de cei doi. În continuare, Doble și Ciulean vorbeau despre ajutorul primit de-a lungul timpului de la Primărie, despre faptul că au avut întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului și cu parlamentari și că fără sprijin, arădenii vor fi lăsați în frig. „În ultimii ani, am primit sprijin din partea Primăriei Arad, care a permis funcţionarea CET şi furnizarea agentului termic pentru arădeni. Recent, am avut o serie de discuţii cu parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului, în care am arătat situaţia grea în care ne aflăm şi pericolul iminent de a sista furnizarea căldurii şi apei calde în Arad. Aştep- tăm un sprijin concret şi din partea Guvernului. Solicităm prin intermediul mass-media intervenţia de urgenţă a Guvernului şi administraţiei locale care să permită funcţionarea CET în continuare”, se mai arată în comunicat.
Banii necesari au fost alocați însă tot de la bugetul local, consilierii municipali fiind convocați ulterior, pentru a vota alocarea a șase milioane de lei către CET-H pentru „acoperirea pierderilor incluse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, în sistem centralizat și neacceptate în preț.”
A1 79
România străLUCEște pur și simplu! Batem și Lituania și ne așezăm bine pe primul loc
citește mai mult »