Medicii și reprezentanții instituțiilor arădene au făcut demersuri pentru obținerea unui tratament cu eficiență ridicată în tratarea bolnavilor de COVID-19. În aceste zile, la Arad, un parteneriat de colaborare între Spitalul Clinic Județean de Urgență, Centrul județean de Transfuzii și Universitatea de Vest Vasile Goldiș, pentru a începe tratamentul cu plasmă de convalescent de Covid-19. Tratamentul cu plasmă nu este o noutate în practica medicală fiind folosit în diferite boli. Este însă, o noutate pentru tratarea afecțiunii cauzate de SARS-CoV-2, acest tratament ce preupune imunizare cu plasmă fiind folosit în SUA și China deja. Practic, tratamentul presupune transferarea plasmei de la pacienți vindecați, pentru formarea imunității.

S-au pus bazele unui protocol de colaborare împreună cu mai mulți medici arădeni, astfel încât, să se inițieze un studiu clinic, la nivelul județului. Ascest studiu ar fi pentru viitorul tratament cu plasmă de la bolnavi convalescenți. Nu este o procedură nouă, dar pentru tratarea COVID-19 cu siguranță este o procedură bună. Protocolul a fost înaintat la Ministerul Sănătății. Aștetpăm avizul pentru acest tip de tatament, a susținut dr. Gheorghe Domșa, coordonatul Grupului Suport pentru Spitalul Județean, grup creat pentru gestionarea situației îmbolnăvirlor cu coronavirus, la Arad.

Eficiență scăzută pentru unele tratamente

Recoltarea plasmei de la pacienți vindecați s-ar face prin voluntariat. Se pare însă că, exact ca și în cazul altor lucruri importante, statul tergiversează demersurile în acest sens. Întrebat de tratamentul cu plasmă, Adrian Wiener, coordonatul Spitalului pentru COVID-19 din Grădiște (n.r fost TBC) a răspuns: „Cât privește tratamentul cu plasmă…Îmi scapă de ce se prelungește. Am insistat și ca medic și senator să dăm drumul la protocol. Ca oamenii să înțeleagă despre ce este vorba…Se ia plasma celor care sau vindecat și se adminitreaza celui bolnav. Este practic un fel de vaccinare. Nu înțeleg de ce nu s-a aprobat măcar recoltarea de la pacienți. Desigur, vorbim de pacienți voluntari. Plasma poate sta luni de zile la congelator. Deci asta se poate recolta. Important ar fi să fie demarată procedura“.

Trebuie spus că s-au făcut pași importanți și pentru alte tratamente, care să aibă o eficiență crescută în tratament. Deja a fost administrat și un medicament destinat formelor severe și medii de boală, donat din mediul privat. S-a dat acord pentru intrarea medicamentului Remdesivir. La nivel de Arad, de acesta au beneficiat șapte persoane și vor beneficia încă cinci. Medicamentul este destul de scump“, a precizat medicul Adrian Wiener.

Medicamentele nu lipsesc

După cum se știe, până în prezent, pacienții bolnavi de COVID-19 au fost tratați după o formulă stabilită pe toată țara, însă, unul dintre medicamentele administrate s-a găsit mai greu. Adrian Wiener susține că, oricum schema administrată nu a avut o eficiență atât de ridicată. Schemele de până acum nu au așa mare eficiență clinică. Nu există tratament specific țintit pentru coronavirus încă. Însă, în ceea ce privește medicamentele administrate pentru tratament, pot da asigurări că sunt disponibile. Avem Plaquenil și Azitromicină. Eficiența lor este este însă una limitată. Asta s-a dovedit până acum, a mai completat Adrian Wiener.

Iustin Cionca, președintele CJA susține că, în prezent, numărul persoanelor vindecate la Arad depășește 100. De remarcat și că, numărul solicitărilor la UPU – urgențe nu a crescut, în ciuda așteptărilor.

Recomandările redacției