lapteÎn urmă cu aproximativ o săptămână atrăgeam atenţia asupra faptului că sto­cul de lapte praf din Depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad a fost epuizat, singura modalitate pentru părinţi de a face rost de lapte fiind să-l cumpere. Laptele praf, formulă pentru sugari, se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte ma­tern. „În legătură cu derularea Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului – Subprogramul pentru ameliorarea stării de nutriţie a gravidei şi copilului – profilaxia distrofiei la copii cu vârstă cuprinsă între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, precizăm că Ministerul Sănă­tăţii a alocat instituţiei noastre suma de zece mii de lei. Suma a fost alocată în vederea încheierii unui nou contract“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
În mod normal, laptele se acordă în cazul mamelor care prezintă contraindicaţii ale alăptării şi care suferă de boli grave precum TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului. Se mai acordă în cazul copiilor sănătoşi la care se constată o creştere nesa­- tisfăcătoare, datorită absenţei laptelui matern. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă; copilul cu vârsta cuprinsă între 0-8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 grame pe lună; co­pilul cu vârsta mai mare de opt luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 grame pe lună; copil adoptat sau aflat în familie de plasament; cu mamă decedată.
În anul 2012 a fost încheiată la nivelul Ministerului Sănătăţii o licitaţie naţională pentru achiziţia de lapte praf, în urma căreia a fost încheiat un acord cadru valabil pentru o perioadă de doi ani. În urma acestui demers, anul trecut, direcţiile de sănătate publică din teritoriu au încheiat contracte subsecvente pentru o cantitate de 151.202 kilograme de lapte praf.
Până la data de 31.03.2013, a operat programul aprobat în anul 2012.

Recomandările redacției