La Arad, evenimentul ajuns la cea de-a treia ediție a fost organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad – Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psi­- hologie şi Asistenţă Socială și Asociația „Noi și ceilalți” și filiala arădeană Crucea Roșie România a fost marcat prin formarea unei funde-simbol realizată printr-un lanț uman și lansare de baloane roșii. Participanţii la evenimentul organizat în Piața Avram Iancu au depus lumânările aprinse și au păstrat un moment de reculegere în amintirea celor dispăruţi din cauza virusului Imunodeficientei Umane (HIV). Reprezentanții Direc­ției de Sănătate Publică au împăr­țit celor prezenți materiale informative și flyere conținând modalități de prevenire a contaminării cu HIV.
Marcarea Zilei Internaționale a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este organizată din anul 1983 în fiecare a treia duminică din luna mai.
În 2018 mesajul transmis cu ocazia acestei zile marcată pe 20 mai este „Reflectând la trecut, ne pregătim pentru viitor!”
Ziua internațională a lumânărilor aprinse nu se rezumă doar la a aduce un omagiu celor răpuși de boală, ci este o campanie de mobilizare pentru a facilita accesul la diagnosticare și la tratament pentru cei bolnavi. „Marcarea acestei zile este un eveniment la nivel global, care are ca scop manifestarea solidarității cu persoanele infectate cu virusul HIV, dezvoltarea metodelor de prevenire a infectării, reducerea fenomenelor de stigmatizare și discriminare a persoa­- nelor cu HIV”, a declarat directorul general al DGASPC Arad, Erika Stark.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), HIV/ SIDA rămâne una dintre cele mai mari provocări mondiale în ceea ce privește impactul asupra sănătății omenirii, mai ales în țările subdezvoltate.
(I.P.)

Recomandările redacției