În prezent, numărul arădenilor spitalizați pe fondul îmbolnăvirii de coronavirus a scăzut. Rata deceselor la nivelul județului Arad este de 10%. De la începutul pandemiei, după dotarea cu aparate, în cifre, Aradul va ajunge la peste 10.000 de testări. Vorbim de testările gratuite, pe baza metodologiei de testare, la pacienți cu simptome, contacți direcți și suspecți. De luni, arădenii care vor să știe dacă sunt infectați și poate – asimptomatici pot cere să fie testați, Examinările se fac la Laboratorul de Analize Medicale din cadrul spitalului, la cerere, iar prețul este de 215 lei pentru o testare.

Testarea pe bani a devenit subiect de gâlceavă politică, reprezentanții politici lansând unele acuze la adresa Consiliului Județean. De altfel, unii arădeni sunt intrigați că trebuie să plătească pentru testare și și-au manifestat clar nemulțumirea. Însă, nu numai la Arad testarea se face contra cost, acestea fiind regulile, pentru cazurile care nu se încadrează în criteriile pentru testare gratuită. De altfel, cum Județeanul asigură diferite servicii contra cost, așa și pentru testare COVID-19, doritorii trebuie să plătească. Contribuțiile CAS n-au nicio legătură cu testarea pentru coronavirus.

Avem 3,8% cazuri active din totalul îmbolnăvirilor, la nivelul județului Arad. În ce privește testările, urmează să ajungem, în aceste zile, la 10.000 de teste realizate în județul Arad. Testăm cu trei aparate, unul la Direcția de Sănătate Publică și două la Spitalul Județean. Statistic, 7% dintre arădenii testați au fost depistați cu Coronavirus.

Numărul total al decedaților în județul Arad este 75. Rata deceselor la nivelul județului Arad este de 10%.(…) . Vreau să dau, în continuare, un mesaj de încredere în actul medical și în actul administrativ. Felicit toate cadrele medicale care au muncit intens în această perioadă, pentru limitarea efectelor pandemiei în județul nostru. De asemenea, aș dori să le mulțumesc colegilor din administrația locală, care au muncit mult și au alocat resursele necesare spitalului, pentru lupta cu această boală. Se știe, mi-am asumat să fiu în prima linie, chiar dacă asta a însemnat că am cumulat și toate nemulțumirile. Dar locul meu era acolo și este acolo în continuare, în prima linie“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean. Acesta a mai subliniat în contextul acuzelor politice că, în calitatea de președinte de administrație nu a hotărât ca testarea să fie contra cost.

Vizavi de nemulțumirile legate de testarea pe bani, autoritățile – dr Gheorghe Domșa, șef al CAS și managerul Spitalului Județean, ec. Florina Ionescu – au subliniat că, regula, una legiferată este valabilă peste tot. „Nu avem posibilitatea să testăm gratuit populația județului. Testrea este pentru a putea călători sau pentru verificarea personalului este contra cost. Azi (marți n.r) au venit 10 cetățeni. Se prog în continuare. Este perfect legal să ofere servicii la cerere, contra cost. Până în prezent s-au testat la cerere 20 de persoane“, a spus managerul Spitalului Județean, Florina Ionescu.

Recomandările redacției