oferteLa început de an, piața arădeană a muncii oferă șomerilor o multitudine de oferte de angajare. Aproape 1.200 de oferte de muncă sunt înregistrate în această perioadă la Agenția Județeană d Ocupare a Forței de Muncă Arad, astfel că, județul nostru este din nou între primele județe ca oportunități de găsire a unui serviciu.
Mai mult ca în alte perioade din an, acest interval oferă arădenilor fără loc de muncă multe posibilități de angajare, în special în industrie. În municipiu sunt exact 1.006 locuri de muncă, cele mai multe fiind însă pentru persoane cu studii medii și nu pentru cei care au terminat studii superioare. În număr foarte mare se caută confecționeri cablaje auto și confecționeri volane, confecționeri – asamblatori, montatori subansamble, muncitori necalificați, manipulanți, presatori, șlefuitori metale și tâmplari.
Pentru cei cu studii superioare, locurile de muncă anunțate la AJOFM pot fi numărate pe degete. Există un singur post de administrator de rețea de calculatoare, două posturi de contabil și trei de inginer producție.
În județ, cele mai multe posturi sunt disponibile la Chișineu-Criș și anume, 141, dintre care, marea majoritate pentru posturi de muncitor necalificat la asamblare.
În țară sunt aproximativ 10.700 de locuri de muncă libere, anunțate prin agențiile de șomaj, cele mai multe fiind în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Arad, Argeş, Iaşi şi Timiş, iar cele mai puţine, în Mehedinţi, Călăraşi, Sălaj, Ialomiţa şi Caraş-Severin.
Cele mai multe posturi vacante sunt în Capitală: 2.050. Pe locul al doilea în top se află judeţul Cluj, cu 1.349 de locuri disponibile, iar judeţul Arad este situat pe locul al treilea în ţară. În ordine urmează: Argeş (cu 654), Iaşi (cu 505), Timiş (cu 494), Harghita (cu 397) şi Ilfov (cu 387). Practic, în această perioadă, Aradul are de două ori mai multe oferte decât Timișul.
Judeţele cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile sunt Mehedinţi (şase), Călăraşi (opt), Sălaj şi Ialomiţa (câte 10), Caraş-Severin (17), Gorj (31) şi Covasna (34).
La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt înregistrate doar 1.095 locuri de muncă, iar pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt libere 9.627 locuri de muncă.
De o bună perioadă, la Arad nu a mai existat problema lipsei de oferte de muncă, în special pentru persoanele cu studii medii, ci cea a forței de muncă lipsită de pregătire sau interes pentru ofertele de angajare existente, în condițiile puse de angajatori.

Recomandările redacției