Aradul are cu siguranță mai mulți șomeri decât în statisticile oficiale. Și asta, pentru că mulți arădeni nu ajung la agenția de șomaj, nu lucreză cu acte de muncă, din diferite motive și nu sunt luați în nicio evidență. Însă, în cifre stăm bine. Județul nostru are în jur de aproape 2.900 de șomeri înregistrați în evidența Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă. Aceștia sunt șomerii oficiali dacă le putem spune astfel. La un număr atât de mic de șomeri, rata șomajului este de 1,19 la sută, mai mică decât la nivel național chiar.

Din numărul total de șomeri, în jur de 2.200 de arădeni nu primesc indemnizație de șomaj de la stat. Numai peste șase sute de arădeni beneficiază în condițiile legii, de indemnizație.

De asemenea, aproape 1.500 sunt arădence fără loc de muncă. Rata șomajului, la jumătatea acestui an a fost de 1,35 la sută. Aradul are cu mult mai puțini șomeri decât în alte județe, clasându-se între cele care au o piață a muncii diversă și deci un șomaj scăzut.

În județul Bihor, la jumătatea anului au fost peste 3.300 de șomeri, iar în Caraș-Severin, peste 3.100. În Timiș, numărul șomerilor a fost apropiat de cel din Arad și anume, de 2.900 de persoane, înregistrate la agenția de șomaj, în luna iulie.

Există și județe cu o rată ridicată a șomajului în acest an, chiar dacă pare greu de crezut. Spre exemplu, în Dolj sunt peste 18.000 de șomeri, În Suceava, Vaslui și Galați – peste 10.000.

Practic, conform statisticilor, din zona de vest, Aradul are oficial cei mai puțini șomeri, iar rata șomajului este cu mult sub media națională.

La sfârşitul lunii iulie 2019, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,01%, mai mare cu 0,06 procente decât cea din luna anterioară şi cu 0,49 procente mai mică decât cea din luna iulie a anului 2018.

Numărul total de şomeri la finele lunii iulie, de 262.044 persoane, a crescut cu 4.461 de persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 44.492 au fost şomeri indemnizaţi şi 217.552 neindemnizaţi. Numărul tuturor şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 972 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 5.433 de persoane faţă de luna precedentă.

Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă au anunțat că, cel mai probabil, luna viitoare va fi organizată o bursă de muncă. Aceasta se va adresa cu predilecție absolvenților de liceu, dar și de studii universitare.

Recomandările redacției