Aradul are mii de persoane cu dizabilități, plătite din acest an de AJPIS

0
531

Peste 15 mii de arădeni cu dizabilități figurează în evidențele autorităților ca persoane cu handicap, cu acte-n regulă. Toate aceste persoane primesc, în condițiile legii, în funcție de gradul de handicap (n.a mediu, sever), indemnizații și alte drepturi. În cinci luni ale anului, indemnizațiile acestora au necesitat un buget de peste 7,14 milioane de lei – conform ultimei situații.

Conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) se ocupă de anul acesta de plata drepturilor persoanelor cu dizabilități din județul nostru. Și asta, în urma unei modificări legislative, responsabilitățile fiind cedate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Coplului (DGASPC), care se ocupase ani de zile de aceste atribuții.

„În vederea gestionării plăților pentru un număr de 15.105 beneficiari, persoane încadrate în grad de handicap, cuantumul indemnizației de handicap plătite fiind de 7.143.383 de lei, AJPIS Arad a preluat doi funcționari de la DGASPC Arad“, a susținut Mariana Daniela Bătrîn, directorul executiv al Agenției de Plăți și Inspecție Socială. Trebuie menționat că situația cu numărul beneficiarilor, precum și cu totalul sumelor plătite se referă la primele cinci luni ale acestui an.

La indemnizațiile persoanelor cu handicap se adaugă și alte drepturi financiare destinate acestei categorii, precum dreptul la însoțitor. În total, agenția AJPIS plătește drepturi pentru un număr mediu de  28.732 de beneficiari.

Instituția se confruntă anual cu un val de noi dosare, cereri pentru beneficii financiare de la stat. În general, referindu-ne la toate prestațiile sociale, inclusiv la alocații pentru elevi sau venit minim garantat – AJPIS a întocmit în primele cinci luni ale anului 18.921 de decizii privind fie aprobarea, suspendarea, încetarea sau reluarea dreptului la beneficii de asistență socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.