Aradul, comparat cu Stuttgartul și considerat printre cele mai căutate județe de către investitorii străini

1
7382

Urbanizehub.ro a realizat o analiză comparativă, pornind de la un studiu efectuat la Harvard, în care prezintă 15 cele mai productive orașe din Uniunea Europeană, pe care le pune în oglindă cu alte 15 orașe din România. Aradul apare pe primul loc în analiza efectuată de cei de la Urbanizehub.ro. Conform acestora, toată lumea în România este în pregătire febrilă pentru următoare perioada de programare – 2021-2027. Se fac strategii, planuri și se pregătesc proiecte. Meritul mare al fondurilor europene nu ține numai de banii gratis pe care îi primim pentru investiții cheie, ci și de concentrarea energiei națiunii pe o serie de ținte cheie. Trebuie să îi prindem din urmă pe colegii noștri din Vest, și investițiile făcute prin fonduri europene ne canalizează energiile într-o direcție clară.

În Îndrumar pentru Primari, urbanizehub.ro consideră că Prioritatea 0 a orașelor din România (și implicit a României) este întărirea sectorului privat la nivel local. Fără un sector privat puternic, un oraș nu poate să își susțină creșterea, oricât de multe investiții face în infrastructura publică.

Un sector privat puternic este unul ce oferă locuri de muncă în domenii cu: 1) salarii medii mari; 2) potențial de susținere a creșterii salariilor pe termen mediu și lung. În domenii ca producția textilă, manufacturier sau retail, salariile sunt scăzute, iar relocarea spre alte orașe e o realitate. Pe de altă parte, în domenii cu valoare adăugată mare, precum IT-ul, salariile cresc în funcție de carența forței de muncă și productivitatea celor din sector.

Cei de la Harvard au publicat recent o bază de date foarte interesantă, Metroverse, ce estimează pentru toate orașele mari din lume cum este alcătuită economia locală (cu date culese la nivelul firmelor private). Această baza de date permite o sumedenie de comparații și analize și este un instrument absolut genial pentru cei ce fac planificare strategică. „Pentru a stimula o discuție pe marginea acestei baze de date și pentru a încuraja cât mai mulți actori din România să se gândească la importanța sectorului privat pentru dezvoltare, am hotărât să facem o mic analiză comparativă. Am luat ca atare cele 15 orașe din România incluse în baza de date Metroverse, precum și cele 15 cele mai productive orașe din UE (mai exact, zonele metropolitane cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, ajustat la putere de cumpărare)“, mai scriu cei de la urbanizehub.ro.

Arad (PIB-PPS 2018 = €33,373 / Media UE-27 2018 = €30,200)

Puncte tari: Unul dintre orașele ce a fost printre cele mai căutate de investitorii străini, cu o zonă metropolitană foarte dinamică și investiții majore inclusiv în localități mai mici, precum Chișineu-Criș sau Zimandul Nou.

Puncte slabe: Nu are zonă metropolitană funcțională și PR destul de slab – lumea nu prea vorbește despre Arad, deși este un oraș cu economie dinamică, cu patrimoniu istoric fantastic și cu un foarte bun potențial de dezvoltare.

Oportunități: Crearea unei aglomerări urbane funcționale pe axa Arad-Timișoara (de facto, a doua zonă economică a României după București).

Oraș inspirație: Stuttgart – unul din principalele centre industriale ale Germaniei și sediul Mercedes. Chiar dacă este un hub industrial (în Stuttgart mai activează firme precum Bosch și Porsche) s-a diversificat în ultimii ani și pe servicii cu valoare adăugată mare, atrăgând firme precum IMB sau Ernst & Young.

 

1 COMENTARIU

  1. Vai de noi cu cracii goi…aradul e o dovada a esecului se depopuleaza se deorasenizeaza mizerie si boschetari orice om cu gandire isteata cam dispare din arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.