După cum prevede și legea, proprietarii care dețin terenuri sunt obligați să păstreze curățenia pe acestea și să taie sau să elimine complet ierburile crescute în voia lor.

Exemplu de urmat este și proprietarul unui teren situat în cartierul Aurel Vlaicu care s-a conformat indicațiilor polițiștilor locali ai Biroului Protecția Mediului într-un timp foarte scurt, acesta curățând perimetrul care fusese invadat de ambrozie.

Arădenii, persoane fizice sau juridice, deținători de terenuri sunt informați asupra obligativității de a menține curățenia și, totodată, de a stopa dezvoltarea florei spontane prin cosire sau erbicidare, în conformitate cu prevederile HCLM 162/2006,privind gospodărirea municipiului Arad.

În continuare, arădenii s-au mobilizat în așa fel încât să se conformeze legilor și să ofere orașului aspectul cuvenit.

Așadar, luând în considerare legislația privind combaterea buruienii ambrozia adoptată la nivel național prin Legea nr. 62/2018 aprobate prin H.G 707/2018, SC. GOSPODĂRIREA COMUNALĂ ARAD SA. a inițiat o amplă acțiune de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei de pe domeniul public pe tot parcursul lunii iunie.

S-a intervenit cu două echipe coordonate de șef department spații verzi Șerb Cosmin, pe raza municipiului Arad în următoarele locații: Strada Pădurii Strada Vântului Sânicoulaul Mic, Strada Tarafului, Pistele de biciclete de pe digul râului Mureș, platformele de gunoi din preajma condominiilor, strada Constituției (marginea drumului) Strada Mărului, Strada 6 Vânători, Condominiu Alfa, Condominiu Aurel Vlaicu, Condominiu Bujac, Condominiu Confecții, Condominiu Drăgășani, Condominiu Gai Condominiu Pârneava, Condominiu Centru, Condominiu Funcționarilor, Condominiu Grădiște Condominiu Micălaca și alte suprafețe de pe strada Mărului, Vântului, Groapa de gunoi, Penitenciar.

În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, s-au desfășurat lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Acțiunea de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei de pe domeniul public va continua și în perioada următoare, iar cetățenii care doresc pot să se alăture demersului acestei acțiuni. Cetățenii care dețin terenuri private trebuie să ia măsurile de toaletare a spațiilor verzi. De asemenea, proprietarii de terenuri private sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin.

Recomandările redacției