Stații de tramvai pictate, poduri desenate , pereți întregi de  clădiri  acoperiți cu picturi gen graffiti, vedem tot mai des în oraș în ultimii ani. Nimic nou am putea spune, mai ales că pictura pe perete se practică de mii de ani. Graffiti-ul a ridicat  întrebări pe care ni le punem de câte ori vedem un astfel de desen. Este artă sau vandalism?

În secolul I î.Hr. romanii desenau în mod regulat pe pereții cetăților, în timp ce peste ocean mayașii desenau în locurile  suprafețele publice. De asemenea în Pompei, de exemplu, cetățenii marcau zidurile cu tot felul de formule și vrăji, poezii despre iubiri neîmpărtășite, sloganuri politice și chiar mesaje care încurajau gladiatorii preferați.

Mai târziu graffiti-ul a fost considerat ridicol și lipsit de sens, însă abia în zilele noastre a fost considerat un act de vandalism. Atunci când graffiti-ul a început tot mai mult să fie asociat cu revolta  și instigarea la acte de violență, a fost catalogat de la sine ca vandalism. Dacă aceste desene pe pereți sau ziduri se fac fără acordul proprietarilor, încalcă legea și sunt asociate cu  distrugerea de bunuri. Evident că pentru autorităţi, graffiti-ul are o singură definiţie ,,vandalism”. „Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză se sancționează conform legislației”.

Fenomentul  graffiti a luat amploare în ultimii oraș și nu pare să poată fi oprit în vreun fel, mai ales că „artiștii“ de ocazie nu sunt speriați de sancțiunile pe care le-ar putea primi. Vedem zilnic, tot mai multe ziduri, poduri și locuri publice vandalizate pur și simplu, de către cei care se cred experți în ,,arta grafitti”.

 „Din păcate, oraşul nostru a fost ţinta unor acte de vandalism intensificate în ultima perioadă. Diverse obiective publice au fost ţinta persoanelor care nu ţin cont de aspectul oraşului şi aleg să îşi pună amprenta cu graffiti la fiecare pas. Aceste acte trebuie să înceteze numaidecât! Pe această cale, rog cetăţenii care observă astfel de persoane care atentează la imaginea comunităţii sau deţin date despre acestea să anunţe organele abilitate de îndată. Imaginaţia şi creativitatea tinerilor pot fi exprimate în alt mod şi am încredere că putem găsi împreună soluţii care să contribuie atât la dezvoltarea personală, cât şi la crearea unui mediu artistic pentru Arad, astfel lansez o invitaţie la o dezbatere pe această temă către cei pasionaţi de artă”, spune studentul Cătălin Filea.

  • Cetățean spune:

    Un oraș acaparat de măzgălitorii de ocazie! cine ia măsuri? Acești așa ziși ,,artiști,,practic vandalizează orașul.Ce fac cei ce trebuie să protejeze patrimoniul? Sunt profund revoltat de ce se întâmplă!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției