Nici nu s-au contabilizat toate pagubele produse de intemperii, că Aradul este din nou sub avertizare meteo de fenomene extreme: ploi torențiale, furtuni, vijelii și căderi de grindină. Localitățile calamitate n-au scăpat de pericol, întrucât astăzi și mâine, județul nostru este sub atenționare de cod galben.

ANM anunță că, începând de marți, ora 10:00, până miercuri la ora 23:00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării. Aceste fenomene vor fi mai frecvenete pe parcursul după-amiezelor și serilor.

Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15… 25 l/mp, iar pe arii restrânse 35… 40 l/mp. Căderile de grindină ar putea afecta agricultura.

De dimineață, 32 de județe au intrat, total sau parțial, sub cod galben de ploi torențiale și vijelii. Avertizarea cod galben expiră marți la ora 23:00 și vizează județele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Buzău, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Teleorman, Olt, Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea, Călărași și Giurgiu.

Trebuie menționat că, la nivelul județului cele mai afectate de inundații au fost localitățile Hălmăgel, Slatina de Mureș, Bârzava, Conop, Tauț, Gurahonț, dar și alte localități din zona montană și colinară. Ținând cont de căderile masive de precipitații, aceste localități sunt din nou în pericol.

După valul de inundații dinaintea primelor zile ce au putut fi considerate de vară – zilele trecute, autoritățile au contabilizat că pagubele în infrastructură și obiective publice s-au ridicat la peste 14 milioane de lei. De asemenea, sinistrații din localități urmează să își primească despăgubiri în funcție de daune.

Recomandările redacției