Ministerul Culturii a anunțat, vineri, lista scurtă a orașelor care vor continua cursa pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, pe care însă nu se găsește Aradul.

Astfel, pe lista scurtă se află orașele București, Cluj Napoca, Timișoara și Baia Mare.

Juriul european va invita oraşele preselectate să-şi revizuiască şi să-şi completeze candidaturile pentru etapa de selecţie, preconizată a se desfăşura în perioada august – septembrie 2016.

În luna octombrie, Ministerul Culturii a acceptat candidaturile a 14 orașe din România la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Cele 14 orașe sunt: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş.

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

Oraşul câştigător din România va împărţi titlul, în 2021, cu un oraş din Grecia, dar şi cu un oraş câştigător din ţările candidate şi la Uniunea Europeană Serbia şi Muntenegru.

Urmare a anunțării rezultatelor etapei de preselecție a dosarelor de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, primarul Municipiului Arad  a declarat : „Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au muncit  la acest proiect. Drumul către obiectivele înalte nu este niciodată ușor, momente grele sau de neîmplinire sunt inevitabile, dar ținta trebuie urmată.. Intrarea în competiție a fost impulsul de care comunitatea noastră avea nevoie pentru a se reuni. A fost provocarea care a mobilizat pentru un obiectiv comun energiile latente și spiritul creativ al orașului. Rezultatul este proiectul Arad2021, mult mai mult decât un dosar de concurs. Adevărata realizare este aceea că, pus în fața acestei noi provocări, Aradul a reușit să-și găsească o țintă înaltă și calea de urmat în următorii 10 ani pentru a-și împlini aspirațiile de Cetate Europeană. Conceptul Arad2021 este Proiectul Aradului, avem voința și capacitatea de a-l duce împreună la îndeplinire, pas cu pas, așa cum ne-am propus”. 

 

  • zaludu spune:

    sincer, era 88,99% ca va fi ‘tunsa’ de pe lista, Totusi „noi e departe” de kultur, pai vezi citi merg la teatru, la concerte, la biserici-la’orga’ ETC. Dar totusi , sintem printre , sa zicem ‘primii’ 20-30 din tzara , cred. DA MACAR CEL CU CAPITALA VERDE , mai ales de mai fac un pod/doua….

  • zaludu spune:

    scuze, am uitat, sa mentionez , ca oricum a fost o incerare buna si cu folos, s-a mai papat ‘o caruta de banet’ , pro patria !!! (sa mai umplut niste pagini, niste emisiuni, asa , e bun la casa omului cit mai mult blablabla )

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției