Aradul este oraș liber de Covid! Ultimul pacient bolnav de COVID-19 internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost ieri testat negativ. Datorită măsurilor luate de autorități în județul Arad, în acest moment pandemia este sub control, chiar dacă Aradul este situat la graniță și este un județ de tranzit.

,,Putem spune că Aradul este oraș liber de Covid. În ultima lună nu am avut niciodată mai mult de trei-patru pacienți internați cu Covid. Nu vreau să fac afirmații pripite sau hazardate, cu atât mai mult cu cât constatăm acum că pandemia s-a extins în mai multe județe din țară. Dar vreau neapărat să subliniez efortul tuturor cadrelor medicale din Arad, al specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică, din cadrul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean, al celor din administrația publică, pentru a ține în frâu extinderea numărului de cazuri în județul nostru. Rezultatul este într-adevăr foarte bun, pentru că atunci când discutăm despre zeci sau chiar sute de cazuri noi în unele județe din țară, la Arad avem într-o lună de zile îmbolnăviri pe care le putem număra pe degetele de la o mână. Eu zic că am învățat din lecția primelor două săptămâni de pandemie și am știut să ne organizăm, astfel încât să putem spune astăzi că suntem județ liber de Covid, cu recunoștință pentru toți cei care au contribuit la această performanță. Mă bucur că nu a trebuit să folosim și sper să nu trebuiască nici în perioada următoare spitalul de campanie de la Expo. Acest spital, care nicăieri în lume nu este un spital de lux, ci unul care acoperă cu mijloace de bază nevoile imediate, a fost primul amenajat de o administrație din România, în momentul de vârf al pandemiei la Arad. Vă reamintesc că am solicitat Uniunii Europene decontarea sumelor investite în amenajarea și dotarea spitalelor de la Arad, inclus a spitalului de campanie. Am înaintat până acum o listă care cuprinde o sumă de 20,7 milioane de lei și am pregătit o a doua listă împreună cu Primăria Municipiului Arad pentru 13,7 milioane lei, care constă în echipamente și materiale de protecție. Și pentru că suntem foarte conștienți că poate exista, indiferent de felul în care ne organizăm, un al doilea val al bolii, suntem în curs să cumpărăm alte 380 de echipamente medicale pentru spitalul județean! Această pandemie a scos la suprafață nu doar greutăți și probleme, ci și filonul de bunătate, de generozitate, de solidaritate al Aradului. Peste 23000 de mii de oameni au fost ajutați prin Rețeaua solidarității, coordonată de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea. Au fost 1074 de cadre medicale în prima linie a luptei cu Covid în județul Arad, care au primit stimulente financiare de la Guvern. Au fost zeci de asociații, sute de firme și mii de arădeni care s-au unit să contribuie la efortul de combatere a bolii, spun reprezentanții Consiliului Județean Arad.

Dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a atras atenția asupra necesității respectării în continuare a măsurilor de protecție: ,,Este recomandat să fim atenți în continuare la regulile de distanțare socială și să purtăm masca de protecție, pentru a păstra județul nostru așa cum este acum: fără Covid!”.

Cel mai vârstnic pacient declarat vindecat de COVID-19 este o pacientă în vârstă de 97 de ani, iar cel mai tânăr pacient avea o vârstă de doar 5 săptămâni.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Arad, au fost în total 711 de bolnavi de COVID (+11 din alte județe), dintre care 79 au decedat și 632 sunt vindecați. 

Cei testați pozitiv din carantină sunt 16 persoane, dintre care 11 din alte județe. 

Totalul testelor efectuate în spital, plus cele efectuate de DSP, este de peste 16 000 teste. 

 

Recomandările redacției