Aradul este mai sărac începând de sâmbătă. Motivul? A pierdut una dintre personalităţile marcan­te ale perioadei postdecembriste. Colaboratorul nostru, publicistul şi scriitorul Bujor Buda ne-a părăsit, vineri noaptea, la 82 de ani, după o suferinţă grea. Deşi pentru o vreme a cochetat cu politica, nu a fost un politician. Nu în sensul în care este definit astăzi un politician, adică un om care îşi urmăreşte propriile interese. Dimpotrivă. A fost un om generos, un om al cetăţii. Şi a iubit Aradul. L-a iubit mult. Ca dovadă stau articolele de presă şi cărţile pe care le-a publicat; stă Asociaţia Pro Urbe, pe care a înfiinţat-o pentru a lupta în vederea protejării patrimoniului arhitectural al municipiului şi stau proiectele pe care le-a avut. A colaborat cu televiziunile locale, cu ziarul Observator arădean şi în ultimii ani ai vieţii cu ziarul nostru, în paginile căruia a scris despre ma­rea sa dragoste, Aradul. Povestea că are obiceiul să facă plimbări mai lungi sau mai scurte, cu aparatul foto din dotare, pe care îl folosea pentru a imortaliza anumite aspecte pozitive sau negative din viaţa oraşului, despre care dorea să scrie. A tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la „bubele” care urâţesc faţa municipiului. A fost un duşman declarat al apara­telor de aer condi­ţionat amplasate fără discer­nământ pe faţadele clădirilor, al cablurilor care spân­zură pe aceleaşi faţade, al cofre­telor lăsate de izbelişte, al cabinelor de telefon transformate în pubele de gunoi, al oţetarilor şi al vegetaţiei care şi-a făcut apariţia pe frumoasele clădiri de altă dată ale oraşului, acum abandonate, al gurilor de canal care nu sunt aduse la acelaşi nivel cu carosabilul, al gropilor pe care le întâlnim din păcate atât de des în cale, într-un cuvânt al tuturor lucrurilor care nu ne-au făcut şi nu ne fac cinste, al tuturor neregulilor urbanistice sau edilitare care stri­că imaginea Aradului şi a Româ­niei, având în vedere că oraşul pe care îl iubea atât de mult se află la poarta de vest a ţării.
Un om cu o agendă,           o agendă arhiplină
În ciuda vârstei înaintate, susţinea că se consideră un om tânăr, pentru că are sufletul tânăr. În plus, spunea că se simte tânăr pentru că are o agendă. „Am împlinit 80 de ani, însă mi se pare o convenţie care ţine de calendar, nu de partea mea lăuntrică. Nu simt vreo presiune a vârstei. De simţit, fiecare simte anii pe care-i poartă el, nu cei pe care-i arată calendarul. Eu sunt un om tânăr şi voi rămâne tânăr cât timp voi fi activ. Secretul tinereţii nu ţine de buletin ci de agenda de lucru: dacă ai în agendă activităţi şi acţiuni care să te solicite şi pe care să le duci la în­- deplinire, n-ai cum să fii bătrân. Eu am o agendă arhiplină, deci n-am timp să îmbătrânesc. Faceţi-vă agende, umpleţi-le cu activităţi utile vouă şi celorlalţi,  nu pierdeţi timpul în zadar – şi veţi rămâne mereu tineri; acestea sunt singurele sfaturi pe care le-aş da în ziua în care împlinesc 80 de ani”, îi declara colegului nostru Eugen Puiu în octombrie 2015, la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani.
Titlul de Excelenţă
Bujor Buda s-a născut pe 24 octombrie 1935, la Pâncota. A absolvit Institutul Politehnic din Iaşi, în 1958, când şi-a luat diploma de inginer. A fost nepotul academicienei Cornelia Bodea şi unul dintre principalii susţinători ai amplăsării unei biserici în curtea Spitalului Judeţean, fapt care s-a şi întâmplat în 2002. Dar ceea ce l-a făcut să fie cunoscut a fost tocmai Aradul, oraşul pentru care a luptat în ultimii ani ai vieţii. De altfel, alături de colegii săi din Asociaţia Pro Urbe, a identificat şi studiat clădirile vechi din municipiu, inventariind peste 200 de edificii.  În 2011, cu ocazia Zilelor Aradului, a primit din partea Primăriei Titlul de Excelenţă pentru atitudinea civică şi promovarea valorilor Aradului.Bujor Buda va fi înhumat, astăzi, începând cu ora 12.30, la cimitirul Pomenirea, slujba de înmormântare urmând a avea loc începând cu ora 11, la Capela Kuki, de pe strada Cocorilor.

Recomandările redacției