Aradul este pregătit pentru primul caz de Ebola

0
288

În cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad a fost creat un compartiment special în cazul îmbolnăvirii cu virusul Ebola. Compartimentul este complet izolat, iar în cazul în care Aradul se va confrunta cu un astfel de caz autorităţile sunt deja pregătite. „Urmare a dispoziţiei Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru situaţii de urgenţă şi având în vedere condiţiile concrete de spaţiu şi funcţionalităţi ale serviciului UPU s-a decis amenajarea izolatorului pentru cazul suspect Ebola/febră hemoragică în spaţiul care adăposteşte în acest moment magazia de materiale vizavi de triaj, spaţiu ventilat natural şi dotat cu sursă de apă, care necesită degajarea de conţinutul prezent (rafturi, materiale etc) şi care trebuie igienizat, dotat tehnico-material şi medical ca un salon-izolator, inclusiv cu asigurarea susţinerii funcţiilor vitale până la preluarea şi transportul pacientului. Materialele sanitare ale UPU vor fi depozitate în izolatorul din structura actuală aprobată şi în fostul SPCIN din zona ambulatorului de specialitate“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Conform dispoziţiei Ministerului de Interne, pacientul infectat va avea acces la grupul sanitar din coridorul care are deschiderea la scările spitalului. Pe perioada primirii, evaluării, izolării cazului suspect Ebola, se vor dezafecta actualul triaj, sală gips, baia şi accesul la scările spitalului prin sigilarea zonei, inclusiv a uşilor duble batante de acces în Unitatea de Primiri Urgenţe. Tot în această perioadă, triajul va fi amplasat şi va funcţiona prin relocarea lui utilizând accesul la nodul principal de circulaţie al spitalului. După expedierea pacientului suspect Ebola zona de izolare a acestuia va fi dezinfectată şi va reintra în circuitul iniţial al UPU.

„Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu sângele infectat, secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică așa cum a fost observată la flavivirusul Marburg și poate fi presupusă și pentru virusul Ebola. Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala. Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă“, atrage atenţia dr. Nicolescu.

Mii de victime

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității cel mai recent bilanț al epidemiei de Ebola. În total, de la declanșarea epidemiei în luna martie, s-au înregistrat 2.240 de cazuri de Ebola, dintre care 1.229 s-au soldat cu decese.

Epidemia de Ebola continuă să se extindă. Între 14 și 16 august s-au înregistrat 113 noi cazuri (confirmate, probabile sau suspecte) și 84 de decese în țările Africii de Vest afectate.

Cele mai multe noi decese s-au înregistrat între 14 și 16 august în Liberia, cu 53 de morți și 48 de cazuri noi. În total, există 834 de cazuri în Liberia dintre care 466 mortale.

În Guineea, unde s-a declanșat epidemia, există 15 decese noi și 24 de cazuri suplimentare. În această țară bilanțul este de 543 de cazuri, dintre care 394 mortale.

În Sierra Leone s-a înregistrat că 17 morți și 38 de noi cazuri, ceea ce ridică bilanțul de la începutul epidemiei la 848 de cazuri, din care 365 mortale.

În Nigeria există trei cazuri noi, dar niciun deces în trei zile. Țara cu populația cea mai numeroasă din Africa înregistrează în total 15 cazuri, dintre care patru mortale.

La 8 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat epidemia de febră hemoragică Ebola urgență de sănătate publică mondială și a recomandat măsuri excepționale în țările afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.