bilantPoliţiştii arădeni au prezentat la sediul IPJ Arad bilanţul activităţilor pentru anul 2012. Concluziile rapoartelor au fost unele favorabile şi asta deoarece numărul infracţiunilor care au intrat în atenţia poliţiştilor a scăzut aproape cu 20 de procente.
Furturile au reprezentat ponderea infracţiunilor ce au avut loc anul trecut. Astfel, la nivelul judeţului Arad,  numărul infracţiunilor sesizate a scăzut, faţă de  anul 2011, cu 18,41% .
Din totalul infracţiunilor sesizate, majoritatea sunt de natură judiciară, urmate de cele  economico-financiare. Cu toate acestea, raportat la anul 2011 se constată că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu 174 fapte. De asemenea, a scăzut şi numărul  infracţiunilor sesizate contra persoanei, fiind înregistrată o scădere cu 353 de fapte.
Important de ştiut că infracţiunile contra patrimoniului  au scăzut şi acestea cu 304 faţă de 2011. Ponderea infracţiunilor contra patrimoniului o reprezintă în continuare, la fel ca şi ultimii ani, furturile în mai bine de 67 la sută din cazuri.
De altfel, infracţiunile de furt reprezintă 34,8% din totalul infracţiunilor înregistrate la nivelul inspectoratului.
Pe parcursul anului 2012, este îmbucurătoare şi scăderea cu aproximativ cinci la sută, a numărului de tâlhării.
Şi numărul infracţiunilor în mediul rural a scăzut cu aproximativ 18 procente. În total, în anul 2012, poliţiştii au cercetat 3.786 de persoane care sunt suspectate de  săvârşirea  unor infracţiuni.
Este de remarcat că a scăzut cu 18 la sută şi numărul minorilor cercetaţi.
La infracţiunile sesizate contra persoanei se constată o scădere cu 353 de fapte, în anul 2012 fiind sesizate 2534 infracţiuni.
Şi în mediul rural infracţiunile sesizate au avut un trend descendent, înregistrând o scădere de 18,4 procente.
Criminalitatea stradală a scăzut
Infracţiunile stradale sesizate au cunoscut un trend descendent şi sunt mai puţine cu zece la sută faţă de anul trecut.
Ponderea o deţin furturile, majoritatea fiind comise noaptea.
Aproape jumătate, 49,1% din nu­mă­rul furturilor este reprezentat de furturile din auto, mai exact 282 de fapte.
Infracţiunile stradale sesizate în municipiu au scăzut cu 190, faţă de 2011 şi constituie  59,78% din infracţiunile comise în mediul urban.
Din alt punct de vedere, infracţiunile de furt reprezintă 88,88% din totalul infracţiunilor stradale sesizate. Din totalul acestora, majoritatea au fost comise noaptea.
Din totalul infracțiunilor de furt, 6,16% sunt din societăţi comerciale,  3,52% din buzunare, poşete, genţi,  13,20% furturi de auto, 49,64% furturi din auto, 9,15% furt de componente de pe exteriorul maşinii şi 10,03%, plă­cuţe de înmatriculare.
Printre invitaţii care au fost de faţă la prezentarea bilanţului s-a numărat chestorul de poliţie Doru Dumitrescu, secretar de stat în cadrul MAI şi comisarul şef de poliţie Costache Aurelian, din cadrul Direcţiei Investigare Fraude al IGPR.
La bilantul poliţiştilor arădeni au mai participat prefectul judeţului Arad, preşedinta Tribunalului Arad, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad dar şi numeroşi invitaţi.

Recomandările redacției