Aradul, fruntaș la procentajul de acordare a subvențiilor către fermieri, prin APIA

0
834

Județul nostru este fruntaș la plata subvențiilor pentru fermieri, pe diferite scheme de sprijin. Dacă la începutul anului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad se situa pe locul șase la nivel de țară, la atragerea de fonduri europene, conducerea instituției a anunțat că este fruntașă și la capitolul plăți.

În timp ce în alte județe se întâmpină probleme la plata unor subvenții pe scheme, precum cele cuplate la bovine, lucernă ori tomate, în sensul întârzierii banilor – la Arad nu sunt probleme semnificative. În unele județe, s-a semnalat faptul că, fermierii își primesc cu întârziere banii, pentru că, agențiile de plăți s-ar fi grăbit să închidă cât mai multe situații înainte de termenul de 30 iunie, termen-limită până la care România trebuie să achite cel puțin 95% din sumele către fermieri. Mai precis, în aceste județe, agricultorii figurează cu plăți în sistemul APIA, dar banii nu le-au ajuns încă în conturi. Din această cauză, agricultorii întâmpină probleme și la bănci, dacă vor să facă împrumuturi în scopuri agricole.

Județul nostru nu are asemenea probleme, existând doar cazuri izolate de întârzieri, care se rezolvă repede, potrivit conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad. „La plățile către fermieri stăm foarte bine, în sensul că majoritatea dintre acestea sunt făcute. Au existat niște cazuri izolate doar, dar nu sunt problematice. Procentul pentru alocarea banilor, pe toate schemele de plată, la data de 30 iunie a fost de peste 98 la sută. Cu un așa procentaj suntem chiar peste media pe țară și ne situăm printre județele fruntașe la acest capitol“, susține Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad.

Cât privește campania de efectuare a controalelor pentru cererile unice de plată pe suprafață, eșantionate, acestea sunt în plină desfășurare. Controalele pe teren se efectueză în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2019.

Conducerea APIA Arad a lansat o solicitare la nivelul fermierilor, pentru sprijinirea inspectorilor instituției în activitatea de verificare, pentru ca aceasta să se desfășoare fără probleme.

În județul nostru, peste 400 de ferme vor fi controale. Vizavi de acestea vom reveni cu mai multe detalii, pe parcursul desfășurării campaniei de verificare, precum și după centralizarea rezultatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.