Aradul, în aşteptarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

0
351

Aradul a avut un rol deosebit de important în lupta pentru Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, visul de veacuri a atâtor generaţii. Datorită acestor fapte istorice de necontestat, elevii Şcolii Profesionale ASTRA însoţiţi de conducerea unităţii de învăţământ s-au deplasat la primul sediul al Guvernului Transilvaniei. În faţa acestui important edificiu al României au aflat de la profesorul însoţitor  mai mul­te despre evenimentele care au avut loc acum 100 de ani.
Edificii arădene care
amintesc de Marea Unire
La Arad funcţionează începând cu data de 2 noiembrie 1918 primul Guvern al Transilvaniei, (Consiliul Naţional Român Central) în casa lui Ştefan Cicio Pop din Arad de pe strada care astăzi îi poartă numele de la numărul 3. Ştefan Cicio Pop a fost preşedinte al Consiliului Naţional Român Central.
În edificiul din Arad unde a funcţionat Şcoala Civilă- Ortodoxă Română de Fete (sediul fostului Spital T.B.C. din  str. Mihai Eminescu nr. 46) la 15 noiembrie 1918 s-a hotărât ca Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă să fie expresia unei Mari Adunări Naţionale, aici luându-se hotărârea organizării la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie.
La Arad au funcţionat trei ziare importante în lupta pentru Unire: ,,Tribuna Poporului”, ,,Tribuna” (1901-1912) şi ziarul ,,Românul” organul de presă al P.N.R.-ului din anul 1911 până după Marea Unire!
Arădeni care au militat
pentru Marea Unire
Arădeanul Vasile Goldiş a fost ideologul Marii Uniri, membru al primului Guvern al Transilvaniei (C.N.R.C.), conducătorul ziarului ,,Românul”. La 1 Decembrie 1918 rosteşte celebrul său discurs la Alba-Iulia şi Rezoluţia Unirii prin care motivează Unirea Transilvaniei cu România. În concluzia expozeului el, afirmă că libertatea naţiunii române din Transilvania nu poate fi concepută în afara unirii ei cu România. Vasile Goldiş  este autorul hotărârilor istorice ale adunării. Arădeanul Ioan Suciu a fost organizatorul Marii Adunări Naţionale de Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918.
Ioan Ignatie Papp, episcop al Aradului şi locţiitor de mitropolit, a fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918. Ierarhul, la 1 Decembrie 1918, a rostit celebrele cuvinte: ,,Cel ce a înviat din morţi a înviat azi şi
neamul românesc”. Dintre militanţii arădeni pentru Unire şi pentru drepturile politice ale românilor la sfârşitul sec. XIX-lea, începutul  secolului XX mai trebuiesc amintiţi: scriitorul Ioan Slavici, Ioan Russu- Şirianu, avocatul Mihai Veliciu, episcopul Iosif Goldiş, liderul socialist Ion Flueraş.
Acesta este prima acţiune dintr-un şir mai lung de manifestări prin care conducerea Şcolii Profesionale,, ASTRA” doreşte să marcheze 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, România.
Prof. dr. Cristian Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.