Aradul se numără printre principalele județele furnizoare de cereale și semințe, de la nivel de țară. Este între primele 10 județe din țară la acest capitol, dar este devansat de alte județe și mai ales de județul vecin, Timiș.

Timişul a fost în 2018 principalul furnizor de cereale şi seminţe, cu o cantitate de peste 2,5 milioane de tone. Cea mai mare cantitate de cereale se realizează în jumătatea de sud a ţării şi în vest.

Timişul, Constanţa şi Oltul au fost în 2018-2019, judeţele unde s-a produs cea mai mare cantitate de cereale şi seminţe, potrivit datelor provizorii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În total, aceste trei judeţe au produs peste şase milioane de tone, adică peste 19% din cantitatea totală de 31 de milioane de tone produse la nivelul anului trecut.

Astfel, în topul pe judeţe cu cele mai mari producţii se numără în special cele din vestul ţării, din sud şi sud-estul ţării. Aradul, Bihorul, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, precum și Brăila sunt județele care au furnizat cantități mari de cereale.

În total, primele zece judeţe au produs aproape jumătate din cantitatea totală de cereale şi seminţe.

Datele provenite de la nivel central cuprind: cereale cultivate pentru boabe (n.a triticale, orz, orzoaică, ovăz, porumb, sorg, orez, mei şi alte cereale) şi seminţe.

Recomandările redacției