Deși, potrivit informațiilor noastre, numărul cazurilor de arădeni preluați de spital cu simptomatologie de SARS-CoV – 2 a crescut, situația persoanelor declarate de autorități ca fiind infectate este cam aceeași.

Practic, în două zile, numărul cazurilor confirmate pozitiv la Arad a crescut cu doar o persoană, conform datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică. Asta, în ciuda faptului că, autoritățile caută noi unități medicale pentru bolnavii și suspecții de COVID-19 și în ciuda numărului de decese comunicat la începutul acestei săptămâni. Reamintim că, cu întârziere în raportare, un număr de opt arădeni au decedat de COVID-19, iar decesele au fost raportate în aceeași zi. Raportarea oficială a deceselor – cu întârziere de zile bune între testare, deces și confirmare – este în vizor, o anchetă fiind demarată în acest sens.

Așadar, conform Institutului de Sănătate Publică, la Arad sunt până în prezent 162 de cazuri de îmbolnăvire, confirmate prin testare. Și reamintim că, Aradul are acum aparate de testare pentru SARS-CoV – 2, primul dintre acestea intrând chiar în dotarea Direcției de Sănătate Publică.

Reamintim că, în cazul unei arădence de 73 ani din județul Arad, internată în Spitalul Județean cu simptomatologie de COVID-19 s-au recoltat probe pe 27 martie 2020 . Rezultat pozitiv a venit pe 31 martie, iar femeia a decedat 5 aprilie 2020. Aceasta avea diabet, suferea de obezitate și fusese diagnosticată cu neoplasm la colon, pentru care suferise și o intervenție.

Vizavi de acest caz și altele în care au fost întârziate raportările – s-a comunicat oficial: „Pentru a elucida situația infecției cu COVID 19 în județul Arad și raportărilor întârziate a fost trimisă o echipă de medici epidemiologi de la INSP – CRSP Timișoara la fata locului“.

După Suceava și București, Aradul se remarcă cu probleme serioase la capitolul raportare întârziată. Autoritățile arădene motivează că, decalajul este datorat de faptul că rezultatele testării se dau după mai mult timp de la prelevarea probelor, pe fonul volumului mare de muncă.

Teste se fac la Arad în funcție de capacitatea de resurse umane și de echipamente. Aradul cu cele trei aparate de testare PCR 200 de teste. Încercăm să suplimentăm cu înca o linie de personal. Este un volum mare de procesare a datelor. Cu aprobarea Ministerului Sănătății, de maine (vineri n.r) avem înca 29 de posturi la DSP, asa cum trebuie. Eram sub normă și așa putem să ajungem la normativ de personal necesar pentru o situație de presiune cum este aceasta“, a spus Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Cifre oficiale la nivel național

În județul vecin, Timiș, sunt oficial 252 de cazuri confirmate.

Până joi, 9 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.202 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 647 au fost declarate vindecate și externate.

La nivel național, de la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 441 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.586 de persoane. Alte 87.400 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 51.802 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 648 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.398 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 341 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

În ultimele de 24 de ore, au fost depistați de polițiști, 7.741 de români și nu numai, care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

Recomandările redacției