Aradul încotro? „Vestul Sălbatic” s-a mutat pe Corso

4
937

Iată imaginea Aradului astăzi, prezentată în serial, detaliat pe fiecare dintre domeniile urbanismului. Aradul, oraș ce odinioară, cu o arhitectură splendidă, cu  comerț și industrie ce-l situa printre primele cinci orașe românești; oraș ce-și inaugura în interbelic atâtea priorități naționale și chiar europene, azi, pe cale să-i uităm trecutul. Aradul îmbătrânește urât, cu infra și suprastructura în suferință, năpădit și maculat de atâtea urâțenii, o colecție a monumentelor istorice în ruină. Priviți fațadele, acoperișurile, burlane și cetârne, cofrete și țevi, geamuri moarte, porți maltratate, gropi și capace de canal ce zdrăngăne, ce dovedesc o atitudine viciată a administrației și cetățenilor. Am încercat să vă conving că murdăria și noroiul depuse pe partea carosabilă și conductele cu agent termic cu izolația distrusă ne aduc imense deservicii estetice și economice. Serialul ce a debutat în zilele trecute, îl voi continua  astăzi, descriind imaginile indiferenței cu care este tratat centru orașului, ornamente, geamuri, porți și altele, cauza degradării fiind una singură, atitudinea.

 

Centrul a ajuns de nerecunoscut

Centrul, Corso, mândria noastră, a ajuns cu atâtea bube, aproape de nerecunoscut. Nu sunt respectate monumentele, iar în plin centru, pe Corso, geamurile și vitrinele prăvăliilor sunt acoperite cu afișe ce ne invitau le evenimente efemere, imagini ce amintesc de „Vestul Sălbatic” după ce s-a epuizat filonul aurifer și orașul moare. Geamurile moarte ale apartamentelor neocupate au devenit imagini ce nu mai miră pe nimeni. Priviți în fotografia anexată, ceva grotesc, sub roleta ce se prăbușește, la parter o firmă ce face cunoscută amatorilor existența „Centrului de informare european” etc. Ce se mai poate adăuga în plus? Priviți o altă imagine de legendă, o raritate excepțională, soarta a pus alături, la etajul I  drapelul tricolor și la parter firma celei mai renumite librării din Arad, Librăria „Ioan Slavici”, astăzi părăsită, cu afișe ce acoperă vitrinele, și „F-ORNETI”, altă firmă ce a dispărut lăsând în urmă reclama luminoasă spartă și geamurile cu afișe. Chiar nimeni nu se preocupă de imaginea Aradului? Moare centrul orașului? Am surprins și fotografiat cazuri diverse cu mortar și tencuială căzute pe trotuar. Aceste câteva fotografii le prezint ca mostră pentru cele atașate ediției virtuale a ziarului, acolo să vedeți minuni.

În pregătire, imagini și text, despre cum se realizează remedierile la infrastructura Aradului.

4 COMENTARII

  1. Ce fac inspectorii primăriei? Vitrinele de pe centru, de la fosta librărie de frunte a Aradului și până spre farmacie, arată groaznic de foarte mulți ani fără ca primăria să ia vreo măsură.În zonă mai există și Centrul județean de informare turistică! De râsu-plânsu! Așa trebuie să arate un oraș de talia Aradului?Așa ne pregătim pentru a sărbători centenarul Marei Uniri?Rușine..de trei ori rușine acestei administrații locale incompetente!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.