Cu prilejul intrării Revistei „Arca“ Arad în cel de-al 25-lea an al existenţei sale, Filiala Arad a Uniunii Scriitorilor din România organizează mai multe manifestări jubiliare.

În weekend-ul ce tocmai se duse a avut loc în Arad „Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură din România“. Organizat din iniţiativa lui Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, colocviul a adunat în Sala Mare a Consiliului Judeţean Arad, spuma scriitorilor de limbă română din ţară şi din străinătate; în frunte cu nimeni altul decât Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Scriitorimea prezentă a dezbătut tema: „Revista de Cultură Încotro?“

Pentru a vă da seama de onoarea ce i s-a făcut Aradului prin această manifestare deosebită, voi înşirui mai jos numele scriitorilor invitaţi la colocviu. Sub moderarea lui Vasile Dan şi Nicolae Manolescu au fost prezenţi şi au comentat: Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieş, Nicolae Prelipceanu, Alexandru Cistelecan, George Vulturescu, Cornel Ungureanu, Gheorghe Schwartz, Gabriel Chifu, Ovidiu Pecican, Lucian Vasiliu, Aurel Pantea, Gheorghe Mocuţa, Cassian Maria Spiridon (Republica Moldova), Ana Cârdu (Vârşeţ-Serbia), Robert Şerban (care face un schimb de replici cu Nicolae Manolescu  pe tema „zona virtuală – zona vizuală“),  Romulus Bucur, Adrian Popescu, Pavel Gătăianţu (Novi Sad – Voijvodina, Serbia), Dagmar Maria Anoka (vorbind despre publicaţiile slovacilor din România, scriitoarea i-a prilejuit lui Cornel Ungureanu să-i evoce pe regretaţii Florin Bănescu şi Andrej Stefanko, scriitori care au tradus împreună literatură în şi din limba slovacă), Ioan Matiuţ, Leo Butnaru (Basarabia; de fapt scriitorul se consideră din Estul României, nu din Republica Moldova), Ion Moldovan… Impresionant, nu?

Au fost prezenţi şi alţi scriitori arădeni, la fel de importanţi, care sunt sigur nu se vor supăra că nu-şi regăsesc numele aici… Spaţiul, bată-l vina!

Tot în cadrul acestei manifestări literare de excepţie, au avut loc două lansări de carte: „Amazoanele. O poveste“ de Adriana Babeţi şi „Punct şi de la capăt“ de Gabriel Chifu. Cărţile au fost prezentate de Gheorghe Mocuţa, Vasile Dan, Cornel Ungureanu, Ion Mureşan şi Nicolae Manolescu.

Mărturisesc sincer că şi acum, la scrierea rândurilor de faţă încă sunt copleşit de acest colocviu, de numărul scriitorilor de marcă prezenţi. Nu-mi vine încă să cred că toţi aceşti mari scriitori români au putut fi adunaţi laolaltă şi asta chiar la Arad. Multe din numele pe care le-am înşiruit mai sus se află în manualele de limbă română, operele lor fiind studiate de elevii români.

Sunt sigur că „de vină“ pentru acest lucru este faptul că la Arad există o grupare de scriitori foarte valoroşi, care s-au impus de ani buni în conştiinţa scriitorilor şi cititorilor; că filiala scriitorilor arădeni şi Revista „Arca“ au stârnit interesul multor oameni de cultură din ţară.

Iar faptul că poetul Vasile Dan, creatorul Revistei „Arca“se află de ani buni în fruntea scriitorilor arădeni nu e deloc întâmplător. Să-l ţinem aproape. Ne face bine!

NOTĂ: În ultimul număr (28 martie a.c.) al prestigioasei reviste „România literară“ poetul Vasile Dan publică o pagină întreagă de poezie.

Recomandările redacției