Aradul este un județ de trei stele – asta concluzionează o situație statistică oficială, pentru care s-au luat în calcul date economice, demografice, educaționale și nu numai. Județul nostru se numără printre județele atractive, ocupând locul opt în clasament, cu un procent de 3,38 de stele.
Datele provin de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Comisia Naţională de Prognoză. Pentru realizarea acestui top au fost atribuite fiecărui judeţ şi Capitalei între una şi cinci stele pentru fiecare din 15 criterii folosite. După care, desigur, s-a făcut media.
În realizarea situației au fost luate în vedere date de ordin economic (salariul mediu, rata şomajului, PIB pe cap de locuitor, gradul de dezvoltare al comerţului modern, nivelul preţurilor din sectorul imobiliar), demografic (sporul natural, căci acesta indică, cel puţin parţial, cum va arăta viitorul respectivului judeţ şi speranţa de viaţă) şi educaţional (procentul populaţiei cu studii superioare şi numărul de studenţi).
De  asemenea, accesul la infrastructura de transport rapidă  – aeroporturi, autostrăzi, căi ferate modernizate, densitatea rețelelor edilitare și distanțele până la puncte de interes turistic au fost luate în calcul pentru emiterea de concluzii. Diversitatea și numărul instituțiilor de cultură au fost puncte importante avute în vedere. Nu în ultimul rând, s-au folosit și date referitoare privind rata criminalității.
Astfel, cât privește condițiile de viață, primul loc în top este ocupat de București și urmat de Timiș și Ilfov. Doar Bucureștiul este notat cu patru stele. Pe locul 4 respectiv 5 se situează Cluj și Constanța. Aradul este pe locul 8, devansat de Iași și Sibiu.
La capătul celălalt sunt județe depopulate și slab dezvoltate economic, situate cu precădere în estul și sudul țării.

Recomandările redacției