napocaSe pare că lupta dintre Timişoara şi Arad nu doar continuă, dar se ascute, acum pe domeniul Capitală culturală europeană 2021. Aşa cum reiese dintr-un articol apărut în Opinia Timişoarei, vecinii noştri sunt mai îngrijoraţi de concurenţa pe care le-am putea-o face noi decât de cea reprezentată de oraşe precum Iaşiul sau Cluj – Napoca. În acelaşi articol, în care era relatată de­punerea candidaturii Aradului la Bru­- xelles, primarul Timişoarei, Nicolae Robu desconsideră potenţialul oraşului nostru de a deveni capitală culturală europeană: „E dreptul oraşului Arad, cum este dreptul oricărui alt oraş din ţară, să-şi depună orice candidatură la orice consideră că are şanse. Din punctul meu de vedere, lupta va fi foarte strânsă între Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi”.
Cu toate acestea, comentariile autorului referitor la faptul că Aradul are deja două documentare complexe de promovare, pe când Timişoara nu are nici măcar un site actualizat, dar şi cele ale cititorilor arată că oraşul nostru constituie un concurent serios la titlul mult râvnit. Iată părerea unuia dintre cititorii articolului: „Bravo arădenilor că ne umilesc încă o dată. Centrul Aradului arată extraordinar, făcut cu bani europeni, s-au făcut o grămadă de investiţii în infrastructură şi pot spune că a cam lăsat în urmă Timişoara cu care ne făloşim noi, dar nu facem nimic pentru ea”.
Vasile Dan – argument solid în favoarea Aradului
De altfel, candidatura la titlul Capitală culturală europeană 2021 a fost subiectul uneia dintre emisiunile Semne de întrebare, realizată de Brânduşa Armanca la TVR2. Invitaţii ediţiei au fost scriitorul arădean Vasile Dan, artistul plastic Constantin Flondor şi soprana Simina Ivan, ambii timişoreni. Se pare însă că Vasile Dan a venit cu un argument imbatabil la dezbatere. Până acum au fost alese să deţină titlul de Capitală culturală europeană oraşe precum Sibiu sau Pecs, din Ungaria, care au în medie 160 de mii de locuitori, adică cam de dimensiunea Aradului şi nu metropole precum Timişoara, Iaşi sau Cluj – Napoca.

Recomandările redacției