Județul nostru nu a primit niciun leu de la stat, pentru echilibrarea din cotele defalcate din TVA. Și asta pentru că – spun reprezentanții Consiliului Jude­țean, instituția a rămas cu un excedent bugetar. Reprezen­tanții Consiliului Județean atrag atenția că plusul bugetar înseamnă o gestionare eficientă a banilor publici. Excedentul a devenit temă de actualitate în momentul în care Aradul a ajuns printre cele şapte judeţe care nu primesc fonduri pentru echilibrarea bugetului din cotele defalcate din TVA, pentru că mun­- cesc şi au investiţii! „Excedentul bugetar înseamnă că ai proiecte pe care le duci mai departe de la un an la altul. Excedentul s-a numit fond de rulment şi a inclus banii necesari finalizării investiţiilor. Acum i s-a schimbat denumirea, dar în esenţă tot fond de rulment a rămas, care îţi asigură banii necesari finanţării investiţiilor începute”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca a dezvăluit într-o conferinţă de presă de unde a apărut „mitul” lansat de PSD cu privire la excedentul bugetar pe care îl are instituţia. „Este cazul să clarificăm aceste aspecte, legate de excedentul bugetar. Aceşti bani sunt folosiţi pentru investiţii, fie directe, ale Consiliului Judeţean, fie cofinanţări ale unor proiecte cu fonduri europene sau guvernamentale. Există chiar şi o lege, a responsabilităţii fiscal-bugetare, care mă obligă să asigur aceşti bani, să asigur finanţarea sau cofinanţarea, după caz, a unor proiecte. Pentru că Legea Achiziţiilor Publice este stufoasă şi unele achiziţii de lucrări nu se încheie nici măcar într-un an de zile, pentru că sunt contestate, nu am reuşit să consumăm banii. Ori transferi în excedentul bugetar contravaloarea acelor contracte şi le continui anul viitor, ori renunţi la proiectele respective. Logic că am decis transferarea acestor bani în excedentul bugetar, urmând să îi folosim anul acesta”, a explicat preşedintele Iustin Cionca.
Excedentul permite  asigurarea banilor pentru investiții
Iustin Cionca a venit cu explicații şi vizavi de afirmaţia că excedentul bugetar al Consiliului Judeţean ar fi prea mare. „Datorită acestui excedent am putut noi funcţiona în anul 2017 şi putem asigura şi în anul 2018 finanţarea investiţiilor şi cofinanţarea proiectelor! De aceea avem excedent mare? Guvernul are obligaţia, conform Legii Asistenţei Sociale, de a asigura până la 90% fondurile necesare pentru persoanele care beneficiază de sprijin din partea statului, urmând ca noi, Consiliul Judeţean, să completăm sumele necesare. Deoarece, pentru 2017 Guver­- nul a virat banii abia în noiembrie, am alocat din fondurile Consiliului Judeţean su­- mele necesare. Când am primit banii de la Guvern nu i-am mai putut consuma şi i-am introdus în excedentul bugetar, urmând ca în acest an să alocăm aceşti bani pentru secţiunea de dezvoltare. Nu ne-am permis să nu asigurăm banii necesari pentru asistenţă so­­- cială pentru că nu putem să-i neglijăm pe copiii instituţionalizaţi, nici celelalte cate­gorii defavorizate. În schimb, pentru că am gestionat corect banul public, Guvernul ne-a pedepsit, alocând ZERO lei Consiliului Judeţean pentru echilibrarea din cotele defalcate din TVA!”, susține pre­- şedintele Consiliului Judeţean Arad.
Conducerea Consiliului Jude­țean a prezentat inclusiv fondurile pe care Consiliul Judeţean le alocă pentru secţiunea de dezvoltare, din excedentul bugetar. „Doar la drumuri am alocat 35 de milioane de lei, pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice, finanţări ale reabilitării unor drumuri sau cofinanţări la proiecte cu fonduri externe”, a conchis sIustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.

Recomandările redacției