Meteorologii au emis o noua alerta de fenomene meteo extreme. Vor fi ploi torentiale, vijelii si grindină în mare parte din ţară până pe 1 iunie. Mai bine de jumătate de ţară intră de marţi, de la ora 14, sub avertizare cod galben de furtuni.

În intervalul 28 mai, ora 11 – 01 iunie, ora 10

Temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată, marți (28 mai) și miercuri (29 mai) îndeosebi în regiunile vestice, sud-vestice, nordice și centrale, precum și în zonele de deal și de munte, apoi cu precădere în sudul, centrul, estul și nordul teritoriului. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…50 l/mp.

CODUL GALBEN de ploi va fi valabil în intervalul 28 mai, ora 14 – 29 mai, ora 02

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, Transilvania, nordul Munteniei, precum și nord-vestul Moldovei. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Un COD PORTOCALIU a fost emis pentru județul Arad, acesta fiind valabil în intervalul 15-15:45, în data de 28 mai : grindină de dimensiuni medii și posibil mari dimensiuni, vijelie, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula 25…35 l/mp în Bârzava, Tauț, Conop, Chisindia, Ususău, Șiștovarovăț. 

Recomandările redacției