Aradul, ocolit de vreme rea

0
372
 Meteorologii au emis coduri galbene și portocalii de vijelii și intensificări ale instabilității atmosferice în aproape toată țara, totuși, Aradul este ocolit de vreme rea, doar canicula făcându-și simțită prezența.
Astfel, un cod portocaliu de vijelii a fost emis în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, local: Maramureș, nordul Munteniei, nord-estul Olteniei, între 28 iulie, ora 15 – 28 iulie, ora 22.
Treptat, în a doua parte a zilei și seara, aria instabilității atmosferice va fi în extindere. Vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale de 75-90 km/h, vijelii, averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină de mici sau medii dimensiuni. Punctiform, cantitățile de apă vor depăși 30-35 l/mp.
Pe arii mai restrânse, rafalele pot depăși 90-100 km/h. Aceste manifestări sunt greu de estimat pe baza modelelor numerice, astfel încât, dacă va fi cazul, în funcție de informațiile radar, vor fi avertizate de Administrația Națională de Meteorologie cu mesaje de tip NOWCASTING (scurtă durată). cod ROȘU.
 
 În nord-vestul, sudul și sud-estul țării a fost emis cod galben de instabilitate atmosferică.
În intervalul 28 iulie, ora 13 – 29 iulie, ora 00, la început în nord-vest, iar spre seară și în sudul și sud-estul teritoriului, vor fi perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie (rafale de 55-75 km/h), local averse, descărcări electrice și pe arii restrânse căderi de grindină. Punctiform, cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp (mm).
 
În plină intensificare a transportului unei mase de aer cald, de origine tropicală – dinspre nordul Africii către sud-estul Europei -, bogată în umezeală pe straturile medii ale troposferei, jumătatea nord-vestică a României se va afla sub influența unui talveg (prelungire) aferent nucleului ciclonic slab dezvoltat deasupra Poloniei.
Parametrii convectivi la valori mediocre (CAPE 1200-1800 J/kg, Lifted Index -2…-4 K, Thompson Index 40-44), forfecarea vântului în stratul 0-6 km (14-18 m/s) și conținutul ridicat de umezeală în troposfera medie se vor constitui în factori favorizanți dezvoltărilor convective (furtunilor) ce se pot organiza într-un sistem liniar (linie de vijelie). Indicele DCAPE (energia potențială disponibilă în zona curenților descendenți) are valori ridicate, 700-900 J/kg, fiind un indicator foarte bun pentru gradul ridicat de severitate al vijeliilor.
Pe de altă parte, profilul inferior al troposferei (sub 3000 m) va fi caracterizat de un aer uscat, chiar foarte uscat în unele locuri, ceea ce va conduce la o răcire evaporativă intensă. Cu alte cuvinte, când precipitațiile ajung, în traseul lor spre sol, în acest strat de aer uscat, se vor evapora parțial, masa de aer se va răci brusc și va intra într-o descendență violentă (cu viteze de peste 100-120 km/h) până la nivelul solului, unde la impactul cu temperaturile ridicate (33-36°C), foarte probabil va genera rafale puternice de vânt, ce pot depăși 85-90 km/h.
Sursa: Severe Weather Alert – România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.