Cu o poluare din ce în ce mai acută, se încearcă reciclarea de deșeuri în vederea păstrării mediului înconjurător. Anul acesta se organizează Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice pe data de  13 octombrie 2018 pentru a promova colectarea selectivă a echipamentelor electrice și electronice din întreaga lume. Campania a fost inițiată de WEEE Forum, asociația internațională a sistemelor de colectare a deșeurilor electrice, alături de 26 de membri ai săi și implică în jur de 40 de organizații diferite din 20 de țări din întreaga lume. Scopul evenimentului este de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și de a încuraja consumatorii să facă acest gest responsabil, având ca obiectiv secundar creșterea ratelor de reciclare în această zi dedicată, dar și ulterior.

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, alături de operatorii săi parteneri, pun România pe harta țărilor participante la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice printr-o serie de acțiuni de educare și colectare în școli și orașe. Aradul se numără printre orașele în care se vor efectua astfel de acțiuni. Pentru a afla mai multe informații, cetățenii pot apela punctele de colectare provizorii ce vor fi amenajate în oraș sau la TelVerde 0800 444 800, serviciul national de preluare gratuită de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție a deșeurilor electrice grele sau voluminoase.

Se estimează că în 2018 vor fi generate 50 milioane de tone de deșeuri electrice la nivel mondial. Jumătate dintre acestea reprezintă dispozitive personale cum ar fi calculatoarele, monitoarele, smartphone-urile, tabletele și televizoarele, restul fiind aparate de uz casnic și echipamente de încălzire și răcire. Doar 20% din deșeurile electrice generate la nivel global sunt reciclate în fiecare an, ceea ce înseamnă că, anual, 40 de milioane de tone de deșeuri electrice sunt fie depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate neconform, iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 66% din țările lumii au o legislație privind deșeurile electrice. Implicațiile sunt pierderi uriașe de materii prime valoroase și critice pentru industrie, precum și probleme serioase de sănătate, de mediu și sociale prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

Recomandările redacției