Este final de an și statisticienii trag linie indicatorilor economico-sociali. Astfel că, că, un clasament al județelor după puterea de cumpărare clasează județul nostru între cele mai bogate din țară. În topul pentru 2019, Aradul este pe locul opt în țară, ca putere de cumpărare pe cap de locuitor – un loc  bunicel față de alte județe. Județul vecin, Timiș este pe locul II, după București și este urmat de Cluj – pe locul III. 

Aradul conduce în top, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 6.308 de euro, un indice peste media națională. În clasament, Aradul figurează pe acest an cu 419.360 locuitori. Cu un asemenea indice, indexul la nivel de țară este de 107.3, iar în Europa, de…42.8. Adică slab.

În orașul de pe Bega, afat pe locul II în acest clasament, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este de 7,564 euro.

Bucureștiul conduce în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro. Suma echivalează cu 78% mai mulți bani decât în restul României,

La capătul pus al topului se află județul Vaslui, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Cu asemenea valori, acest județ are o putere de cumpărare de aproximativ 37% sub media națională și cu aproximativ 75% sub media europeană

Țara noastră se află pe locul treizeci și doi în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 de euro. Românii sunt cu aproximativ 60% sub media europeană, arată un studiu al celor de la GfK (n.a GfK SE este o companie de cercetare de piață din Germania). Multe județe sunt sub media națională la capitolul puterea de cumpărare. De valorile medii din UE nici nu mai vorbim.

Județele care sunt în clasamentul celor cu putere mai mare de cumpărare sunt și județele care conduc în alte statistici la proiecte derulate pe bani de la Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, Aradul stă bine și la atragerea de fonduri nerambursabile.

Recomandările redacției