stradaSituaţia sporului natural – diferenţa dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor – a devenit alarmantă, în judeţul nostru. Populaţia Aradului a scăzut cu mai mult de 1.500 de locuitori, în decursul anului trecut, un fapt confirmat prin calcule simple, după statisticile oficiale. De menţionat că, în aceste calcule nu intră locuitorii care au plecat temporar sau de tot, peste graniţă.

În ultimii ani, populaţia judeţului nostru a scăzut dramatic, cu miile, iar sporul natural arată că scăderea numărului de locuitori este continuă. De altfel, sporul natural nu a mai avut valori pozitive de ani de zile.

Astfel, în 11 luni ale anului trecut, numărul naşterilor a fost 3.548, în timp ce, cel al deceselor a ajuns la 5.308. Asta înseamnă că, sporul natural a fost de – 1.760, acesta fiind numărul de locuitori cu care a scăzut populaţia, în mai puţin de un an. În nicio lună a anului trecut, sporul natural nu a înregistrat valori pozitive. Trebuie spus că, şi în 2012 şi în 2013, sporul natural a înregistrat valori extrem de scăzute la nivelul Aradului.

După unele statistici, Aradul a fost judeţul cu cel mai accelerat ritm de îmbătrânire a populaţiei şi, de asemenea, cu un număr ridicat de persoane vârstnice. Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor realizat în octombrie 2011 arată că, populaţia stabilă a judeţului Arad a fost de 409.072 de persoane, din care, 211.856 de persoane sunt femei. Numărul arădenilor a scăzut cu peste 50.000, de la ultimul recensământ realizat în anul 2002.

Situaţia realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, populaţia României a scăzut cu 9.885 în luna decembrie 2013, când s-au născut peste 14.000 de copii şi au decedat aproximativ 24.000 de persoane.

Recomandările redacției