Aradul s-a înfrățit cu districtul Tübingen (Germania), parteneriatul fiind inițiat înainte pe linia colaborării universitare.
Acordul de înfrăţire a fost semnat vineri, 20 iulie, la sediul Consiliului Districtului Tübingen, în prezența unui număr de peste 350 de invitați. În încheierea ceremoniei, cei 350 de participanți au ascultat în picioare imnul României și al Germaniei, într-un moment istoric – o premieră absolută, care apropie cele două ţări!
„Districtul Tübingen a căutat un partener în Europa de Est și a găsit Aradul, datorită colaborării dintre Universitatea de Vest Vasile Goldiș și Universitatea de Științe Aplicate din Rottenburg. Am întâlnit aici foarte mulți români, unii chiar în elita locală, susținători entuziaști ai înfrățirii dintre Arad și Tübingen”, a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În cadrul deplasării la Tübingen, delegaţia arădeană, compusă din preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, directorul Direcţiei de Comunicare şi Strategii a CJA, dr. Andrei Ando, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, dr. Mircea Onel, consilierii Laura Mariş şi Dan Codre, prof. univ. dr. Rodica Biriş, şeful de cabinet al rectorului UVVG, Loredana Ţica şi coordonatorul programelor ERASMUS la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Dariana Morena Savici, a stabilit legături importante în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al culturii.
Posibile investiții în spital
Delegația a avut ocazia să vadă un mare spital european din Tübingen. Spitalul are o cifră de afaceri de peste 800 de milioane de euro anual, una dintre cele mai mari în Europa! De asemenea, delegația a luat contact cu o importantă companie din domeniul medical din Germania, pentru o diagnosticare a situației sistemului medical și evaluarea următoarelor investiții în aparatură modernă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.
Nemții, mulțumiți de angajații
arădeni
Delegaţia arădeană a vizitat și Universitatea de Științe Aplicate din Rottenburg. În cadrul deplasării a fost vizitată inclusiv o companie germană care are deschisă o fabrică la Lipova, încă din anii 1990. „Am vizitat cartierul general al firmei-mamă, la Gomaringen și am fost mândru să aflu cât sunt de mulțumiți nemții de angajații din județul nostru”, a conchis preşedintele Iustin Cionca.
Colaborarea dintre Arad şi Tübingen urmărește printre altele dezvoltarea relaţiilor în domeniile administrației și educaţiei, schimburile culturale, formarea tinerilor, schimburi pe teme de sănătate publică.
(S.S.)

Recomandările redacției