concedieriTrendul concedierilor colective revine. Sute de concedieri colective au fost înregistrate la agenţiile de şomaj din ţară. Ara­dul se numără printre judeţele în care se vor face cele mai multe disponibilizări, potrivit unei situaţii a Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, conform Realitatea.net.
În plin sezon estival, o ava­lanşă de concedieri a fost anun­ţată în mai multe regiuni din ţară. Aradul este al cincilea judeţ din ţară cu număr mare de dis­ponibilizări. Au fost înregistrate la AJOFM un număr de 195 de concedieri. Trebuie spus că, po­trivit prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, în cazul disponi­bilizărilor colective, patronii de firme au obligaţia să anunţe agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu minim 30 de zile calendaristice înainte de emi­te­rea deciziilor de concediere.
Cu un număr atât de mare de disponibilizări, Aradul se si­tuea­ză pe locul al V-lea în ţară, după judeţele Vâlcea (969 angajaţi), Mehedinţi (441 angajaţi), Timiş (426 angajaţi) şi Braşov (248 angajaţi). Potrivit ANOFM, sectoarele de activitate în care se anunţă cele mai multe conce­dieri colective pentru lunile următoare sunt fabricarea sub­- stanţelor şi produselor chimice, fabricarea produselor din mi­nerale nemetalice, activităţi de investigaţii şi protecţie, fabricarea mijloacelor de transport şi activităţi de secretariat.
Un număr mare de conce­dieri colective a fost anunţat la CFR. Din Regionala CFR Timi­şoara ar urma să fie puşi pe liber peste 100 de angajaţi, între care şi din Arad şi Curtici. De asemenea, şi în administraţie sunt anunţate reduceri de personal. Pe fondul acestor disponibilizări este aşteptată o creştere a ratei şomajului pentru perioada următoare. Anul acesta, din luna martie începând, numărul şo­me­rilor arădeni a fost în scădere. La începutul lunii, AJOFM Arad a comunicat un număr de 6.548 de persoane fără loc de muncă şi o rată a şomajului de 3,14 la sută.

Recomandările redacției