În evidenţa medicilor epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad există în acest moment un număr de 40 de cazuri de suspiciuni de    rujeolă. Dintre acestea 32 au fost deja confirmate. „Din totalul celor 40 de suspi­ciuni, 15 sunt din municipiu. Am mai avut trei cazuri la Zărand, patru la Galşa şi două la Covăsânţ. Având în vedere că la Zărand şi la Covăsânţ nu s-au mai înregistrat alte cazuri noi, focarele au fost stinse. Cel de la Galşa rămâne în continuare deschis. În muni­cipiu există mai multe cazuri de rujeolă, în special în comunităţile de romi. Copiii nu numai că nu sunt vaccinaţi, dar părinţii lor refuză vaccinarea pe motiv că ar fi citit pe internet că nu este benefică. Focare sunt deschise pe străzile Şezătorii, Augustin Doinaş sau Tebei“, ne-au declarat medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Sute de cazuri de rujeolă sunt înregistrate la Arad în fiecare an. Numărul reprezintă un adevărat record, ţinând cont de faptul că în 2010 au fost confirmate în toată ţara 193 cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă. Este adevărat însă că în 2011, numărul acestora a crescut la 3270 de îmbolnăviri în întreaga ţară, Aradul nefăcând excepţie de la explozia de îmbolnăviri.
Majoritatea celor infectaţi din judeţul nostru sunt copii de până la un an de zile, care nu au apucat să facă vaccinul ROR, împotriva rujeolei, vaccin care se efectuează după vârsta de un an. De asemenea, infectări au fost constatate şi la copii mai mari care nu au fost însă vaccinaţi, pentru că părinţii acestora au refuzat.
Medicii arădeni sunt tot mai sceptici
Paradoxal, numărul de infectări creşte odată cu dorinţa autorităţilor medicale de a eradica boala la nivel mondial. Termenul pentru acest lucru a fost anul 2010, cu un an înainte de izbucnirea epidemiei în judeţul nostru. Următorul termen a fost anul 2015, însă medicii epidemiologi arădeni sunt tot mai sceptici. „Se poate vorbi mai degrabă de eliminarea bolii şi nu de eradicarea ei, care ar însemna dispariţia ei. Eliminarea s-ar putea realiza doar prin vaccinarea întregii populaţii a lumii, ceea ce ar conduce la stoparea circulaţiei virusului. Este greu de crezut că se poate realiza aşa ceva“, ne spun medicii epidemiologi din cadrul DSP Arad.
În acest moment, medicii epidemiologi arădeni au reuşit să stingă o mare parte dintre focare, însă pericolul declanşării unor noi focare este iminent. „Rujeola, cunoscută sub numele de pojar, este o boală infecţioasă virală extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare, precum şi erupţii cutanate. Boala este mai gravă în cazul copiilor mici. Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita. Oricând există pericolul declanşării unei epidemii, pentru că rujeola este o boală infecţioasă care se transmite extrem de rapid. În cazul unei epidemii, ceea ce se poate face este imunizarea populaţiei din jurul focarelor“, ne-au declarat medicii specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Recomandările redacției