somajCifrele oficiale privind numărul şomerilor clasează Aradul în rândul judeţelor cu cea mai mică rată a şomajului din ţară. De altfel, judeţul nostru este depăşit în clasamentul după rata şomajului doar de puţine judeţe, în frunte situându-se judeţele Ilfov şi Timiş, ambele cu 1,8 la sută. Potrivit datelor statistice, Aradul a început noul an cu aproape 7.000 de şomeri în evidenţă, însă, după cum s-a mai sesizat şi în alte rânduri, în realitate, numărul ararădenilor fără loc de muncă este mai mare.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, la finele anului trecut, în evidenţa instituţiei se aflau un număr de 6.864 de şomeri, mai puţin cu doar 26 de persoane faţă de luna noiembrie. Cu alte cuvinte, rata şomajului a stagnat la final de 2013, clasându-se la 3,21 la sută. Din totalul şomerilor, 3.6164 sunt femei.
Trebuie spus că, ţinând cont de situaţia oficială, Aradul nu se confruntă cu problema unui număr foarte mare de şomeri, cum se întâmplă în alte judeţe. Aradul are un sfert din şomerii altor judeţe, precum Teleorman şi Mehedinţi unde, în toamna anului trecut, rata şomajului atingea valoarea de 10,1 la sută. De asemenea, în timp ce în judeţul nostru, datele AJOFM arată că şomajul stagnează, în judeţe precum Alba, Vaslui şi Constanţa, numărul şomerilor a crescut cu sute şi chiar miile. Rata şomajului a crescut în luna noiembrie în 35 de judeţe din ţară. Cei mai mulţi şomeri au vâsrta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, urmaţi de categoria celor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani.
În trei ani, şomajul a scăzut cu miile
Şi nivelul educaţiei îşi spune cuvântul în ceea ce priveşte situaţia şomerilor. Conform datelor oferite de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad, din cei aproape 7.000 de şomeri, aproape 70 la sută au un nivel scăzut de educaţie. La începutul lunii noiembrie, din 6.821 de arădeni fără loc de muncă, 4.741 aveau absolvit fie ciclul primar, gimnazial sau şcoala profesională. De asemenea, alţi aproape 1.500 de arădeni fără loc de muncă erau absolvenţi de liceu sau şcoală postliceală. Diplomă de studii universitare aveau doar un număr de 648 de şomeri.
În ultimii doi ani, rata şomajului la nivelul judeţului nostru a fluctuat, însă Aradul a depăşit cu brio problemele de pe piaţa muncii apărute chiar de la finele anului 2008, odată cu criza financiară. În luna ianuarie 2012, peste 7.200 de arădeni au avut statutul de şomeri. La începutul anului 2011 însă, situaţia de pe piaţa muncii era dramatică, în contextul în care, peste 11 mii de arădeni nu aveau loc de muncă, potrivit statisticilor.
La Arad se derulează proiectul „Cerce­tarea si prognozarea pieţei muncii din Vestul Romaniei – Evidentierea somajului neînregistrat din judetul Arad”, al cărui beneficiar este Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad. Prin acesta, AJOFM ar urma să treacă în evidenţe şi şomerii neînregistraţi până acum, ceea ce ar însemna că şi rata şomajului ar urma să crească. Proiectul are ca termen de finalizare luna august a acestui an.

Recomandările redacției