Aradul va avea evenimente comune cu capitala Provinciei Hainan, acestea fiind stabilite prin semnarea unui act oficial.  Guvernatorul Provinciei Hainan, dr. Shen Xiaoming și președintele CJA Arad, Iustin Cionca au semnat la Haikou, capitala Provinciei Hainan, un Memorandum de Înțelegere care stabilește evenimentele comune ale celor două entități administrative în anul 2018.
Actul a fost redactat cu ocazia aniversării a 20 de ani de relații administrative între cele două comunități. Semnarea documentului a avut loc în cadru festiv, la sediul Guvernului Provinciei Hainan, o insulă cu nouă milioane de locuitori.
La această aniversare au participat din partea chineză, Lu Zhyuan, secretarul general al Guvernului, Han Yingwei, director general al Comisiei de Sănătate și Planificare Familială din Hainan, Kang Baiying, director general adjunct al Directoratului pentru Relații Externe, Pan Huili, inspector general școlar al provinciei, Chen Tiejun, director general adjunct al Comisiei de Dezvoltare Turistică Hainan, Li Xianhua, vicepreședinte al consiliului director al Grupului HNA (care include și compania aeriană Hainan Airlines). Aradul a fost reprezentat, alături de președintele Consiliului Județean, de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele filialei arădene a Casei Româno-Chineze și de dr. Andrei Ando, director de Comunicare și Strategii la Consiliul Județean Arad.
20 de ani de relații
administrative
Guvernatorul Shen Xiaoming a vorbit despre implicarea personală a liderilor administrației locale în vederea intensificării colaborării. Potrivit acestuia, Guvernul Provinciei Hainan va fi un mediator între Consiliul Județean Arad și companiile chineze din Hainan, din domeniul aviației, turismului și sănătății publice, pe care președintele Consiliului Județean le-a invitat să investească în județul nostru. „Împreună putem amplifica punctele noastre forte, și tot împreună, cu punctele tari ale fiecăruia dintre noi putem suplini lipsurile celuilalt”, a spus Shen Xiaoming.
Iustin Cionca a susținut: „Consider că după 20 de ani, provinciile noastre au trecut de etapa de cunoaştere şi tatonări, au o relaţie matură care poate fi completată cu relaţii pragmatice de colaborare efectivă, pe plan economic şi cultural. De aceea, îmi doresc foarte mult să dezvolt relația cu Hainan și cu Republica Populară Chineză, care este un model al eficien­ței”
Memorandumul de Înțelegere dintre Arad și Hainan prevede relații concrete de colaborare în domeniul mobilității tinerilor, schimburilor culturale și a misiunilor de afaceri, după un calendar care a fost stabilit în prealabil de cele două părți.
„Reorganizăm întregul concept de relații internaționale al Consiliului Județean. Îmi doresc pragmatism și concretețe, ca fiecare înfrățire să însemne ceva palpabil pentru cetățenii Aradului și pentru partenerii noștri. Astfel de acorduri nu trebuie să rămână pe hârtie, ci să producă efecte concrete, de genul celor cu care revenim de la Hainan”, a conchis Iustin Cionca.

Recomandările redacției