Aradul s-a aflat sub atenționare meteo de fenomene extreme, de duminică, 18 martie, până în prima parte a zilei de luni, 19 martie. Prefectura Arad a anun­țat că reprezentanții structurilor MAI au fost pregătiți pentru intervenție. La finalul săptămânii trecute nu fuseseră atinse cotele de atenție pe râurile Mureș și Crișul Alb, dar situația riscă să se schimbe. Din ordinul prefectului, Florentina Horgea s-a instituit serviciul de permanență la toate primăriile județului, pe perioada avertizărilor meteorologice, respectiv hidrologice.
Avertizarea meteo a fost de cod galben pentru ploi, lapoviță și ninsoare, intensificări ale vântului, răcire accentuată în aproape toate zonele țării. De asemenea, până luni, 19 martie 2018 la ora 12:00 este în vigoare avertizarea de Cod portocaliu pentru cursuri de râuri din județele: Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Brașov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Sălaj, Sibiu și Satu Mare.
Măsuri preventive
La nivelul Centrului Național de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne se monitorizează permanent situația din teren pentru a se putea decide în cel mai scurt timp alocarea de resurse și mijloace tehnice suplimentare în zonele unde se înregistrează situații de urgență. Potrivit centralizării realizate în această dimineață, în urma ploilor de săptămâna trecută se mai înregistrează încă efecte în 53 de localități din 20 județe ale țării.  „Recomandăm cetățenilor să se intereseze din timp asupra prognozei meteo, să respecte indicațiile transmise la radio sau televizor de autorităţi și dacă circulă în zonele unde sunt anunțate precipitații sub formă de ninsoare să aibă autoturismele echipate corespunzător”, au anunțat reprezentanții Prefecturii. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a fost convocat în ședință extraordinară la finele săptămânii trecute, la sediul Prefecturii, pentru a se stabili măsurile ce se vor lua în cazul fenomenelor hidro-meteorologice periculoase. Toate primăriile județului au fost informate despre situația hidro-meteorologică din perioada următoare, prin grija Centrului Operațional al ISU Arad, iar din ordinul prefectului s-a instituit serviciul de permanență la toate primăriile județului. Ca măsuri preventive, ISU Arad a activat Grupa Operativă a inspectoratului începând din data de 18 martie 2018, cu ora 06:00, pe toată perioada codului portocaliu hidrologic. De asememea, au fost prealertate turele de serviciu din subunitățile ISU, pentru a acționa în timpul cel mai scurt la nevoie și au fost verificate toate materialele, accesoriile și motopompele pentru a interveni operativ. Se vor raporta cotele pe cursurile de apă din două în două ore către Centrul Operațional al ISU Arad, prin grija Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad, iar primăriile vor monitoriza situația din unitățile administrativ teritoriale, urmând să raporteze din patru în patru ore dacă apar probleme sau nu.
(S.S.)

Recomandările redacției