Aradul, un centru prolific pentru investitori şi studenţi din China

0
667

Relațiile dintre Arad și China sunt tot mai puternice. Pe lângă Casa Româno-Chineză, care este una dintre cele mai importante din țară, și sectorul industrial arădean are de câștigat. După ce în luna mai a acestui an, o importantă delegaţie de oameni de afaceri din Hainan a vizitat Aradul, cu ocazia organizării Târgu-lui Economiei Arădene, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a fost invitat de guvernatorul Provinciei Hainan (Republica Populară Chineză) la o vizită care marchează aniversarea înfrăţirii celor două comunităţi. „Aradul a devenit, în ultimii doi ani, un centru de interes pentru studenți, doc­toranzi și investitori din Republica Populară Chineză. De aceea, mi-am desemnat și un consilier personal, un om de afaceri din China, pentru a mă reprezenta în relația cu potențialii parteneri de afaceri chinezi. Administraţia locală a semnat o scrisoare de intenție vizând colaborarea între orașul Changzhou-China și municipiul Arad”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Investitori arădeni
vor merge în China, într-o
delegație de afaceri
Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Gheorghe Seculici, va organiza o misiune de afaceri în Changzou cu 20 de investitori din Arad. În lunile septembrie şi noiembrie două delegaţii din Fujian, una medicală şi una administrativă, vor fi găzduite de Consiliul Judeţean Arad. „În aceste zile, 14 studenți la medicină și doctoranzi din China se află în județul nostru, la un schimb de experiență de o lună la Universitatea de Vest «Vasile Goldiș», la invitaţia rectorului, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci. În cadrul aceleiași Universități funcționează o clasă Confucius, în coordonarea doamnei prof. Vanda Stan, unde anual zeci de elevi și studenți arădeni învață aspecte de limbă și civilizație chineză”, a precizat Iustin Cionca.
Filială puternică a Casei Româno-Chineze
La Arad funcționează și una dintre cele mai puternice filiale din România a Casei Româno-Chineze, condusă de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, prin intermediul căreia Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București a inaugurat, în 13 aprilie, Clubul Pro China, în Pecica. Casa Româno-Chineză, filiala Arad, organizează, de asemenea, un simpozion naţional anual despre cultura şi civilizaţia chineză, cu importanţi oaspeţi din diplomaţia chineză şi cu susţinerea totală a autorităţilor locale. „Colegiul Național «Moise Nicoară» din Arad își dorește un parteneriat cu o școală din Sanya, pe care o vom identifica în această deplasare, să trecem de la etapa tatonărilor la cea a schimbului concret de tineri și de programe educaționale”, a completat Iustin Cionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.