Nu multă lume cunoaște faptul că în Arad există numeroase clădiri, construite la finele secolului al XIX–lea, pe care au fost gravate numeroase simboluri masonice, cu încărcătură esoterică deosebită.

În urmă cu mai bine de un secol, Aradul avea un important rol în Masoneria naţională: era al doilea centru Masonic din România după Cluj. Aceşti „oameni din umbră” au pus bazele orașului pe care îl vedem astăzi.

În municipiul Arad, unele dintre clădirile declarate monument istoric au ca ornamente simboluri masonice. Este vorba despre clădirea amplasată la intersecţia Bulevardului „Decebal” cu Piaţa „Arenei” sau clădirea lojei masonice evreieşti, „B’nai Brit Or”. Proprietarul acestui palat impozant a fost Iosif Steiner, care l-a construit în 1910. Clădirea prezintă mai multe simboluri masonice: păunul, coroana regală, alături de semne esențiale precum echerul şi compasul, tronând pe fiecare latură a clădirii, potrivit Centrului de Turism Arad.

Steiner Iosif s-a născut în 1872 în Solt, Ungaria, iar data decesului său este necunoscută. În 1903, acesta s-a mutat la Arad, unde a avut un mare succes ca arhitect. A reușit în doar câțiva ani să proiecteze clădiri importante, printre care multe palate în stil Secession. Era unul dintre proiectanții importanți și respectați din Arad, în urmă cu 100 de ani.

Acesta a proiectat o școală, care astăzi este școala cu clasele I-VIII Dimitrie Țichindeal. Arhitectul a folosit elemente Art Nouveau pe fațada care se înscrie în frontul stradal existent (str. Lucian Blaga). Steiner a mai proiectat la Arad propriul palat de raport și multe alte clădiri de mari dimensiuni.

Foto: Ligia Mot

Foto: Captură Google

Recomandările redacției