Aradul va avea un laborator ultramodern de depistare a substanţelor neconforme în produsele alimentare

0
186

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a anunţat azi, prin vocea preşedintelui instituţiei, Radu Roatiş Cheţan, că la Arad va fi înfiinţat un laborator ultramodern de analizare a produselor de origine animală şi nonanimală, analizare menită să descopere în produsele supuse analizării hormoni de creştere, steroizi, medicamente sau alte substanţe a căror folosire în hrănirea şi tratarea animalelor este interzisă prin lege. „Vrem să introducem în programul naţional de supraveghere aceste controale care se fac, matematic, prin prelevare de probe şi analizarea lor în laboratoare. Avem un astfel de laborator în Constanta, dar, pentru că afluirea probelor este foarte dificilă şi volumul de muncă este foarte mare şi fiindcă Aradul este poarta de intrare în ţară dinspre vest, am decis înfiinţarea laboratorului aici. Laboratorul va analiza produsele alimentare de origine animală şi nonanimală care intră în ţară prin comerţul intracomunitar, dar şi produse din România în cazurile în care laboratorul din Constanţa va fi supraaglomerat”, a declarat Radu Roatiş Cheţan.

Viorel Agud, directorul executiv a Direcţie Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, a enumerat câteva tipuri de produse care vor fi analizate în laboratorul care urmează a fi înfiinţat. „Se vor analiza carnea de vită, de porc şi de pasăre, produse realizate prin procesarea acestor tipuri de carne, dar şi alte produse alimentare nonanimale. Laboratorul va fi dotat cu aparatură de ultima generaţie, astfel că în afară de hormoni, steroizi şi medicamente vom putea depista şi alte substanţe neconforma aflate în componenţa produselor supuse analizării”, a spus Viorel Agud.

Conducerea ANSVSA a aprobat planul de instruire a specialiştilor care vor deservi noul laborator şi mutarea echipamentelor care au fost deja achiziţionate şi se află în prezent în custodia unor direcţii judeţene neperformante. La nivel local, au fost identificate spaţiile în care va funcţiona laboratorul, deci totul este pregătit pentru ca în cursul anului viitor laboratorul să-şi înceapă activitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.