Cinematograful de Artă

Cinematograful de Artă

Dacă doresc să număr sălile ce găzduiesc  evenimente culturale, în afară de cele tradiționale, ar trebui să mai includ holul și foaierul teatrului, o sală aparținând Muzeului Științelor Naturale, biserici și alte spații comerciale, unele improvizate, oferite prin bunăvoința proprietarilor.

Le-am enumerat pe cele existente deoarece asistăm în ultima vreme la creșterea frecvenței lansărilor de carte, a vernisajelor, a conferințelor cu teme diverse, a întâlnirilor între membri ONG-urilor ce dezbat teme legate de istoria, prezentul și viitorul urbanismului arădean. Arădenii caută „oazele” culturale dintr-un considerent de autoconservare, sătui de mahalaua politică, în care ANI și DNA-ul pescuiesc peștii răpitori, și în care mustesc acuzele reciproce,  înjurăturile, insultele, ieșind la suprafață ca bășicile vulcanilor noroioși. Chiar așa, oare asemenea oameni au votat arădenii?

Foamea de cultură, interesul pentru domeniile curate ale societății arădene, respectul pentru istoria noastră trebuie să convingă membrii celor două comisii din CLM, a culturii și a urbanismului, să se implice, să redea în folosință două locații, ce se vor ruina prin nefolosire.

Fațada cinematografului, fost Forum

Fațada cinematografului, fost Forum

Prima. Este vorba de „Cinema Forum”, prima sală de cinematograf proiectată special de marele arhitect Szantay și inaugurată în 1913, odată cu Palatul Bohus. Numele pe care-l amintesc este cel original. Sală de o eleganță aparte și acustică perfectă, așteaptă și astăzi gongul să înceapă  filmul. Trist și de neiertat, cinematograful, parte componentă a palatului, are fațada distrusă, cristalele ușilor înlocuite cu tablă ruginită, ca-n război, o bubă pe obrazul asociației de locatari și pe obrazul administrației orașului.  Prin aspectul actual al  fațadei, se sugerează că acolo se practică ritualuri sataniste.

A doua clădire, cu prestigiu de cinematograf de artă, Cinemateca Arădeană, pe strada Vasile Alecsandri, ne așteaptă să-i călcăm pragul. Vine vara și măcar câteva luni nu necesită încălzire. Despre soarta acestui minunat edificiu voi mai scrie. În hol se pot organiza și vernisaje de artă grafică. Are și grădină de vară.

Veniți domnilor membri ai CLM Arad, vă invit la drumeție prin orașul pe care-l iubim, să vedeți cele două săli publice , atât de necesare astăzi. Nu lăsați să se aglomereze toate pentru preziua când ne vom numi Capitală Culturală.

Recomandările redacției