ARADUL VĂZUT ÎN OGLINDA PRO URBE: Să apărăm Palatul CFR!

1
447
Prin geamurile sparte intră ploaia şi distruge podul
Prin geamurile sparte intră ploaia şi distruge podul
Prin geamurile sparte intră ploaia şi distruge podul

Priviți cum arată astăzi Palatul CFR. Priviți-l cu luare aminte, opriți-vă când vă aflați în zonă, este pe cale să devină o ruină.

Palatul CFR, ridicat din banii statului în 1903, din banii noștri, reprezintă un fragment de istorie națională. Și ce dacă a fost construit pe vremea Austro-Ungariei, tot fala noastră, a arădenilor a fost. A fost până a încăput pe mâna unor șefi, directori, responsabili, ori cum s-au numit în decursul vremurilor, care din desconsiderare, din prostia lor, din îngâmfare, nu au ocrotit falnicul Palat al CFR-ului. Acesta a încetat să mai fie un simbol, transformându-se treptat într-un local care avea misiunea să-i încălzească, să nu-i pice ploaia, pe cei de la cârma instituției, ce se lăfăiau ca Suleiman Magnificul în  fotoliul din serai.

Între timp s-a adăugat un corp de clădire în stilul neoclasicismului comunist, pe fațada căruia astăzi curg râuri de rugină. Desigur că suleimanii,  pe care-i aștepta limuzina la scara principală, nici nu puteau vedea cum  au ruginit șinele geamurilor din lipsa unui strat de vopsea protectoare. Parcă aud cum într-un cor funest, toți cei vinovați de ruina la care a ajuns astăzi Palatul CFR se lamentează că n-au avut bani. Da? Ei bine,  să vedem.

Pentru a închide geamurile și a le înlocui sticlele sparte, nu sunt bani? Pe acolo întră ploaia pe podeaua podului. Vezi fotografia alăturată. Prin ce fisură din bugete s-au scurs banii necesari instalațiilor de condiționare, atunci când ploaia prin burlanele ruginite a distrus fațadele până la cărămidă și nu s-au găsit, în schimb, banii pentru întreținere lor. Mai deunăzi, pe ușa de intrare din spre linia de tramvai atârna un lacăt cu lanț, drept încuietoare. Din 1903 până astăzi, nu s-a găsit vopseaua care, dacă proteja tablele de pe acoperiș, ar fi costat incomparabil mai puțin, decât refacerea acoperișului. Iar când s-au găsit bani pentru burlane, mare minune în „sărăcia noastră”, lucrarea s-a executat de mântuială. Priviți fotografia.

Ce facem stimați consilieri CLM, salvăm palatul ori facem altul?

1 COMENTARIU

  1. Nu este singura cladire in ruina. Cu mici exceptii, toate cladiile valoroase din Arad (cateva exceptii – Liceul Moise Nicoara, Primaria, Palatul Cultural s.a.) sunt lasate de izbeliste. Am inteles ca Primaria a trimis atentionari la proprietarii a vre-o 50 cladiri. Daca nu vor fi amenintati cu confiscarea / evacuarea, acestia se vor complace in a nu face nimic. Sa vedem ce msuri radicale vor fi luate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.