arafatSecretarul de stat în Ministerul Sănătății dr. Raed Arafat a anunțat duminică la Târgu Mureș, după reuniunea Comisiei Naționale de Medicină de Urgență, că în curând va începe efectuarea unui sondaj în rândul pacienților, pentru a se identifica motivele nemulțumirii acestora în privința timpilor de așteptare la Unitățile de Primiri Urgență din țară.

‘Comisia a discutat problemele principale cu care ne confruntăm în unitățile de primiri urgențe din punct de vedere al relației cu pacienții care vin acolo și motivele principale de nemulțumire a pacienților în unitățile de primiri urgențe. Ca să avem o idee clară despre ce se întâmplă, a fost chiar lucrat un formular care va fi definitivat în următoarea săptămână și vom începe să facem evaluări, cu personal neutru, adică din afara unităților de primiri urgențe, care se va deplasa și va colecta date de la pacienți — părerea lor despre sectorul de primiri urgențe, care este situația, ce i-a nemulțumit, ce i-a mulțumit’, a arătat Raed Arafat, care a precizat că sondajul va fi efectuat în lunile aprilie și mai.

Dr. Arafat a subliniat că în Cluj-Napoca s-a făcut un astfel de studiu, ale cărui rezultate au fost ‘interesante’, în privința spațiilor de desfășurare a activității, personalului etc. și că sondajul pe care îl va face Ministerul Sănătății va fi unul anonim, în sensul că pacienții nu își vor da numele.

Secretarul de stat a arătat că, în paralel, există un program finanțat de Guvernul elvețian pentru dezvoltarea sectorului de urgență, mai ales pe partea de instruire a personalului medical și ghiduri medicale, prin care un expert din SUA va face o evaluare a sectorului de urgență, pentru a se vedea unde s-a ajuns, mai ales pe partea UPU.

Potrivit lui Arafat, expertul din SUA a mai făcut o evaluare în România, în 2007, astfel încât va putea să întocmească o situație comparativă și să facă recomandări în privința evoluției pe următorii ani. AGERPRES/

Recomandările redacției