Arbitrajul video își arată utilitatea la Mondiale

0
237

Cupa Mondială din acest an este prima la care se folosește arbitrajul video (VAR), iar impactul acestuia se vede încă de la primele partide. Doar în prima săptămână a competiției, nu mai puțin de cinci partide au implicat folosirea noii tehnologii, iar la trei dintre acestea, intervenția sistemului a fost decisivă. Penalty-ul obținut (și transformat) de Antoine Griezmann în victoria Franței (2-1) împotriva Australiei a fost prima decizie importantă luată după arbitraj video, urmată de meciul Suedia – Coreea de Sud, unde singurul gol al partidei a fost marcat de fundașul suedez Andreas Granqvist dintr-o lovitură de la 11 metri acordată în urma insistențelor arbitrilor video, „centalul” Joel Aguilar nefiind inițial impresionat de prostestele europenilor.
În fine, primul gol anulat prin VAR a fost cel al lui Saeid Ezatolahi din întâlnirea Iran – Spania 0-1, motivul fiind un offside, însă unul destul de greu de văzut cu ochiul liber. „Fără VAR am fi avut un punct în plus astăzi, dar este un plus pentru credibilitatea acestui sport” a fost declarația lui Carlos Queiroz, antrenorul asiaticilor.
Evident, sistemul nu este perfect, mai mulți arbitri refuzând să ceară ajutorul colegilor din carul VAR la câteva faze controversate, dar este clar un progres pentru corectitudinea sportului de acum încolo.
Rezultatele de ieri:
Danemarca – Australia 1-1 (Eriksen 7 / Jedinak 38-pen.)
Franţa – Peru 1-0 (Mbappe 34)
Argentina – Croaţia
Programul din weekend
Vineri
Ora 15:00 – Brazilia – Costa Rica
Ora 18:00 – Nigeria – Islanda
Ora 21:00 – Serbia – Elveţia
Sâmbătă
Ora 15:00 – Belgia – Tunisia
Ora 18:00 – Germania – Suedia
Ora 21:00 – Coreea de Sud – Mexic
Duminică
Ora 15:00 – Anglia – Panama
Ora 18:00 – Japonia – Senegal
Ora 21:00 – Polonia – Columbia
Bogdan Mariș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.